Την Πέμπτη 14 Μάρτη αντιπροσωπεία του Δ.Σ του συλλόγου μας συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Δ. Μεσσάρη . Θέσαμε στον περιφερειακό διευθυντή τα εξής θέματα : α. το νέο Πειθαρχικό, τις αργίες και απολύσεις εκπαιδευτικών β. τη δράση της Χρυσής Αυγής που στοχοποιεί και εκφοβίζει εκπαιδευτικούς και γ. την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στην εκπαίδευση με την αξιολόγηση, τη μείωση των αναπληρωτών και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Τονίσαμε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι το νέο πειθαρχικό αποτελεί μια μορφή σύγχρονου κρατικού αυταρχισμού, που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και δημιουργεί ένα κλίμα γενικού εκφοβισμού όλων. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο ο εκπαιδευτικός, λόγω και της φύσης της εργασίας του είναι άμεσα εκτεθειμένος και κινδυνεύει να βρεθεί για ασήμαντη αιτία ή μετά από ανυπόστατη καταγγελία σε πιθανή αργία, μισθολογική εξαθλίωση και ενδεχόμενη απόλυση. Επιχειρείται, με πρωτοφανή τρόπο , για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, η χειραγώγηση και η υποταγή των εκπαιδευτικών στο κράτος. Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με τη δράση της Χρυσής Αυγής που αξιοποιεί τη συγκεκριμένη πραγματικότητα για να επιβάλλει το φασισμό στα σχολεία, ακυρώνοντας ή ελέγχοντας το έργο των εκπαιδευτικών. Τα γεγονότα στο Νυδρί, στο Ζωγράφου, αλλά και στην Πάρο είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Ο κ. Μεσσάρης, από τη μεριά του, συμφώνησε μαζί μας και τόνισε πως το θέμα αυτό απασχολεί σοβαρά και τον ίδιο και το υπουργείο, χωρίς να μπορεί να πει κάτι πιο συγκεκριμένο για την πιθανή τροποποίηση ή απόσυρση του νόμου Μανιτάκη.
Σε σχέση με τη νέα σχολική χρονιά, επιβεβαιώσαμε πως με τις υπάρχουσες αιτήσεις μεταθέσεων, τις υπάρχουσες αποσπάσεις, τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών, σε 2.000 εκπαιδευτικούς πανελλαδικά, η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη με μεγάλο αριθμό κενών σε όλο το Ν.Αιγαίο. Από αυτή την άποψη, θα υπάρξει, πιθανά, δραστικός περιορισμός όλων των αποσπάσεων και αύξηση του διδακτικού ωραρίου, προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία. Τονίσαμε στον Περιφερειακό Διευθυντή πώς ο περιορισμός των αποσπάσεων, ιδιαίτερα, στη νησιωτική Ελλάδα θα εξοντώσει οικογενειακά ένα μεγάλο αριθμό συναδέλφων και οι δεσμεύσεις του Μνημονίου για μείωση των αναπληρωτών, συνιστούν απολύσεις που οδηγούν σε πλήρη αποδόμηση του δημόσιου σχολείου. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα αγωνιστεί, σε κάθε περίπτωση, για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.
Τέλος στο ζήτημα της αξιολόγησης αναλύσαμε διεξοδικά τη διαφωνία του εκπαιδευτικού κινήματος για την αξιολόγηση, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο του Π.Δ και στο νομοσχέδιο για την ΑΔΙΠΠΔΕ, εκτιμώντας πώς ετοιμάζονται μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών. Η θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι ότι και ο ίδιος έχει σοβαρές ενστάσεις για τις υπάρχουσες προτάσεις, αλλά είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει τη νομοθεσία.
Συναδέλφισσες / οι
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν μπορεί να περιμένει με σταυρωμένα χέρια την επικείμενη σφαγή του. Χρειάζεται άμεσα αυτοοργάνωση, διακλαδικός συντονισμός και πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ.