06 Οκτωβρίου 2013

Για το ωράριο των εκπαιδευτικών . Ανακοίνωση συλλόγου



Με βάση σχετικές ερωτήσεις συναδέλφων/ ισσών για το ωράριο των εκπαιδευτικών και την αποχώρηση από το σχολείο δηλώνουμε τα εξής :

α. Με βάση την παρ. 8 του άρθρου 13 του Νόμου 1566/ 85 και το σχετικό πόρισμα του νομικού συμβούλου της ΔΟΕ “ Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα”.

Κατά συνέπεια, ο εκπαιδευτικός που έχει ολοκληρώσει το διδακτικό του ωράριο και δεν του έχει ανατεθεί κάποια άλλη εργασία από το σύλλογο διδασκόντων μπορεί να αποχωρεί κανονικά από τη σχολική μονάδα, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή, παρά τις διάφορες φήμες που σκόπιμα καλλιεργούνται. Όποιος/α υποχρεώνει σε διαφορετική στάση τους εκπαιδευτικούς υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, τα όρια που του θέτει ο νόμος, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων / ισσών.

β. Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών ολοκληρώνεται στις 2 το μεσημέρι. Επομένως ο προγραμματισμός συλλόγων διδασκόντων ή άλλων δραστηριοτήτων, μετά τη λήξη του εργασιακού ωραρίου, είναι παράνομος και οι συνάδελφοι/ ισσες δεν έχουν καμιά απολύτως υποχρέωση να τις παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν σε αυτές.

Θεωρούμε σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της δημόσιας εκπαίδευσης ότι ο κλάδος πρέπει ενωμένος να απαντήσει στον αυταρχισμό των κυβερνώντων. Από αυτή την άποψη, το δημοκρατικό κλίμα μέσα στα σχολεία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη την αυτοοργάνωση του κλάδου και την αγωνιστική του συσπείρωση και κάθε αντιδημοκρατική πρακτική πρέπει να απομονωθεί.