10 Σεπτεμβρίου 2015

Για τη συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου



Την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη ο σύλλογος μας, μαζί με την Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου. Από την συνάντηση με το περιφερειακό διευθυντή επιβεβαιώθηκε η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σχολείο, δύο μόλις μέρες πριν τον αγιασμό. Ο περιφερειακός παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος, αν και προσπάθησε να το αποδώσει κυρίως σε γραφειοκρατικές δυσχέρειες που υπήρξαν σχετικά με την πρόσληψη των αναπληρωτών και όχι με την πολιτική των μνημονίων, της λιτότητας και του σχολείου της αγοράς.

Τόνισε ότι το πρώτο κύμα αναπληρωτών θα έρθει στα σχολεία μετά τις 20 Σεπτέμβρη, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των προσλήψεων και αν θα αφορά αναπληρωτές τακτικού προϋπολογισμού ή αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για συμπτύξεις τμημάτων, αποκλεισμό προνηπίων, αναστολή ολοήμερων τμημάτων και συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων. Κατά τη γνώμη του οι δυσκολίες στην αρχή της χρονιάς δεν θα οδηγήσουν σε συνολική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Τα δεδομένα ωστόσο που υπάρχουν από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου 3 στο σχολείου που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεν επιβεβαιώνουν με τέτοια αισιόδοξη εκτίμηση για τη νέα σχολική χρονιά. Τέλος παραδέχτηκε ότι κάποια σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη Δευτέρα και ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των παιδιών. Από τη δική μας μεριά τονίσαμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών προκειμένου να συγκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.

Συνάδελφοι / ισσες,

συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή του σχεδίου διάλυσης του δημόσιου σχολείου. Τα μνημόνια κλείνουν τα σχολεία, εμείς με τους αγώνες μας θα τα ανοίξουμε.