17 Απριλίου 2019

Πού θα πάνε τα προνήπια το Σεπτέμβρη...;


Ο Δήμος Τήνου εντάχθηκε προσφάτως στους δήμους που πανελλαδικά θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020), σύμφωνα με το ΦΕΚ 623/26-2-2019. Κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα πως όλα τα προνήπια του Δήμου Τήνου θα πρέπει να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία του νησιού υποχρεωτικά, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα μη φοίτησής τους ή φοίτησής τους σε παιδικούς σταθμούς. 




Η παραπάνω διαπίστωση οδηγεί σε ένα αβίαστο συμπέρασμα. Πως δηλαδή τα ήδη πλήρη από νήπια και ελλιπή από χώρους νηπιαγωγεία της Χώρας της Τήνου θα πρέπει να δεχθούν επιπλέον παιδιά (όλα τα προνήπια της πόλης). Για να συμβεί αυτό είναι προφανές πως χρειάζεται να βρεθούν νέοι χώροι που θα στεγάσουν τα νέα τμήματα των νηπιαγωγείων που θα προκύψουν.

Ταυτόχρονα, είναι από καιρό γνωστό ότι το 3ο Νηπιαγωγείο Τήνου πρέπει να στεγαστεί σε άλλο χώρο, καθώς η συστέγαση με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία και των δύο σχολικών μονάδων. Η εκπαιδευτική κοινότητα της Τήνου έχει από καιρό αναδείξει το ζήτημα και έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολύ πριν αυτό φτάσει σε χρονικό αδιέξοδο.

Ο Δήμος Τήνου εδώ και πολλούς μήνες υποστηρίζει πως ψάχνει αλλά δε βρίσκει νέο, κατάλληλο και επαρκή χώρο, ώστε να στεγαστεί το 3ο Νηπιαγωγείο, αλλά και να απορροφηθούν εκεί όσα προνήπια δεν χωρούν στα άλλα δύο Νηπιαγωγεία της Χώρας. Κάτι τέτοιο όπως γίνεται αντιληπτό θα έλυνε και τα δύο προαναφερθέντα προβλήματα.

Επιπλέον, οι εγγραφές μαθητών και νηπίων ξεκινούν ουσιαστικά μετά τις διακοπές του Πάσχα με πολλούς γονείς αβέβαιους για το Νηπιαγωγείο στο οποίο θα εγγράψουν το παιδί τους, για το εάν “χωράει” το παιδί τους σε αυτό και για το πού το ίδιο το Νηπιαγωγείο θα βρίσκεται.

Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαιδευσης αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου μας και η εφαρμογή της οφείλουμε όλοι να γίνει με τον πιο ορθολογικό και παιδαγωγικό τρόπο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε τον Δήμο Τήνου να βρει άμεσα λύση στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα, καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και των ιδανικότερων χώρων διδασκαλίας και εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

Καλούμε τους γονείς να αναγνωρίσουν τη σημαντικότητα του ζητήματος, καθώς τους αφορά άμεσα και να συμπορευθούν με τους εκπαιδευτικούς, ασκώντας οι ίδιοι με τη σειρά τους την ανάλογη πίεση στους αρμόδιους φορείς. Είναι ένα πολύ καίριο ζήτημα που πολλοί γονείς μαθητών και νηπίων της Χώρας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με τη νέα σχολική χρονιά.

Πρέπει να βρεθεί λύση ΑΜΕΣΑ! Οποιαδήποτε λύση που θα δημιουργεί προβλήματα παρά θα τα επιλύει θα μας βρει απόλυτα αντίθετους, καθώς έχουμε εδώ και καιρό αναδείξει το ζήτημα και δεν μας καλύπτουν αντιπαιδαγωγικές και ενδιάμεσες λύσεις.