06 Μαρτίου 2020

Όχι στη βία και στην καταστολή ενάντια στους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών.


Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν την επίταξη χώρων και την κατασκευή νέων στρατοπέδων-φυλακών προσφύγων σε 5 νησιά του Αιγαίου, λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση για τοποθέτηση θαλάσσιου φράκτη στο Β. Αιγαίο. Οι δυνάμεις καταστολής αφού επιτέθηκαν από κοινού με το παρακράτος των φασιστικών και ξενοφοβικών συμμοριών στους πρόσφυγες, τώρα συνεχίζουν και απέναντι στους κατοίκους των νησιών. Αυτή η πολιτική αποτελεί συνέχεια της αυστηροποίησης των όρων παροχής ασύλου στους πρόσφυγες και της νέας συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από τις οποίες ξεκινούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις γειτονικές μας χώρες που γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων.


 
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντιδημοκρατική πρόκληση κάνει χρήση του στρατού εναντίον αμάχων προσφύγων και καλεί ανοιχτά τα στρατευμένα παιδιά του λαού να συμμετάσχουν σε βρόμικες αποστολές απέναντι σε γυναικόπαιδα και κατατρεγμένους. Ο ακραίος εθνικιστικός λόγος της κυβέρνησης στοχοποιεί τους άοπλους πρόσφυγες και μετανάστες, τα γυναικόπαιδα, φουσκώνει τα πανιά της ακροδεξιάς κι οπλίζει το χέρι της.
Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που μετατρέπει τα νησιά σε απέραντες μαζικές φυλακές δεν αποτελεί μόνο καταστρατήγηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων, αλλά στρέφεται ενάντια σε όλους. Ο περιορισμός της ελευθερίας ξεκινά από τους πιο αδύναμους και επεκτείνεται σε όσους αντιστέκονται, σε όσους είναι ευάλωτοι, διαφορετικοί και τελικά σε όλους, όπως έδειξε τραγικά η ιστορία. Εξελίσσεται μαζί με την ένταση της εκμετάλλευσης και τον ανθρωποφάγο ανταγωνισμό.
Τώρα να υψώσουμε τοίχο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, να μην επιτρέψουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο και ο φασισμός στα σχολεία και στους μαθητές μας, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της Ε.Ε. Ο,τιδήποτε άλλο είναι μισανθρωπισμός που δεν συνδέεται με την ιδιότητά μας ως εκπαιδευτικών.
Απαιτούμε :
  • Απόσυρση των ΜΑΤ, απόσυρση της ΠΝΠ για την επίταξη χώρων στα νησιά.
  • Να καταργηθούν τα στρατόπεδα. Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις πόλεις. Όχι στον εγκλεισμό.
  • Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από τα νησιά. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο και επαναπροωθήσεις. Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν κόντρα στη συμφωνία Ελλάδας, ΕΕ, Τουρκίας και των συμφωνιών του Δουβλίνου.
  • Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις σε κατοικίες. Ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, εργασία με ίσα δικαιώματα.
  • Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.