02 Αυγούστου 2020

Ανακοίνωση για τη λειτουργία Δ.Σ. Εξώμβουργου Τήνου ως εξαθέσιο.


Το Δ. Σ του Συλλόγου μας έχει διατυπώσει και πρόσφατα , με την κατάθεση του  πολυνομοσχεδίου για την παιδεία, την έντονη αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου , όπως για παράδειγμα αποτελεί  η ψηφισθείσα διάταξη αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα  και η ύπαρξη κατώτατου αριθμητικού ορίου. 

Είναι μάλιστα παιδαγωγικά αυταπόδεικτο πως η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών , αλλά και πολύ μακριά απ' τις πάγιες θέσεις του κλάδου (20 ,μαθητές ως ανώτατο όριο ανά τμήμα , 15 στο νηπιαγωγείο και στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού).

Σε αυτά τα πλαίσια , κάθε αίτημα που θα βασίζεται στην παιδαγωγική ορθότητα και θα στοχεύει στην εξάλειψη των εκπαιδευτικών ανισοτήτων είναι φυσικό κι επόμενο πως θα συνεπικουρείται.

Συνεπώς , λαμβάνοντας γνώση του ζητήματος που έχει ανακύψει , αναφορικά με την  λειτουργία του Δ..Σ. Εξώμβουργου Τήνου ως εξαθέσιο , μέσω των σχετικών εγγράφων που έχουν σταλεί , κάνουμε γνωστά  τα εξής:

α) Το Δ.Σ. Εξώμβουργου Τήνου την περασμένη σχολική χρονιά λειτούργησε ως 5/θέσιο , εφαρμόζοντας το συνδιδασκαλικό μοντέλο στις τάξεις Ε΄ και Στ΄.

β) Για το προσεχές σχολικό έτος στις τάξεις Ε΄ και Στ΄ προβλέπεται να φοιτήσουν 27 μαθητές , με  μια διάγνωση , ενώ στις τάξεις Γ΄ και Δ΄ 22 μαθητές , με 3  διαγνώσεις και μια να εκκρεμεί.

γ) Η Δ/ντρια του Δ.Σ. Εξώμβουργου με έγγραφό της , ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του οικείου σχολείου με ανακοίνωσή του  και ο Δήμος Τήνου με γνωμοδότησή  του υποστηρίζουν τη μεταβολή της λειτουργίας του ανωτέρω σχολείου  από 5/θέσιο σε 6/θέσιο.

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε πλήρη συνταύτιση τόσο με τις απόψεις της Διεύθυνσης του σχολειου καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου  όσο και με τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου 

και καλούμε τη ΔΠΕ Κυκλάδων να επανεξετάσει εκ νέου το αίτημα για λειτουργία του Δ.Σ. Εξώμβουργου ως 6/θεσιο από την προσεχή σχολική χρονιά 2020/21 , λαμβάνοντας πρώτιστα  υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.


 .