27 Αυγούστου 2020

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας και μία ανάσα πριν το άνοιγμα των σχολείων συνεχίζει να εθελοτυφλεί μπροστά στο νέο απαιτητικό υγειονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα που ανακύπτουν με ξεπερασμένες λογιστικές αλχημείες και πρακτικές.

Επιχειρεί τον πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με δηλώσεις-πυροτεχνήματα και φορά τη μάσκα της διαβούλευσης με τους ειδικούς για να κρύψει γι άλλη μια φορά την προχειρότητα και την ιδεοληψία με την οποία αντιμετωπίζει το σύνολο των εκπαιδευτικών θεμάτων

Σε αυτό το πνεύμα , άλλωστε, εντάσσονται τόσο η αναφορά της Υπουργού για τον μέσο όρο 17 μαθητών ανά τμήμα όσο και η κοστολόγηση της εφαρμογής του πρωινού κι απογευματινού μοντέλου εκπαίδευσης με 10 εκ. € ημερησίως, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως αυτούς τους ειδικούς που ακούει περισσότερο το Υπουργείο δεν είναι άλλοι απ' τους οικονομολόγους.

Αγνοεί επιδεικτικά όλες τις προτάσεις εκπαιδευτικών, συλλογικών οργάνων, ειδικών κι γονιών, αρνούμενο τον διάλογο και ακολουθεί τη γνωστή τακτική των αναβολών ακόμα και για το επικείμενο, περίφημο άνοιγμα των σχολείων. Κρατά σε αναμονή την εκπαιδευτική κοινότητα και το σύνολο των πολιτών που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, υποδηλώνοντας ότι ουσιαστικά κανένα μέτρο δεν έχει λάβει για τη νέα σχολική χρονιά που αφορά την προφύλαξη της υγείας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Αρνείται τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα για να τηρηθεί το μέτρο της απόστασης, εμφανίζοντας τη χρήση της μάσκας ως πανάκεια και δεν προβαίνει στην ανάλογη αύξηση πρόσληψης ικανού αριθμού αναπληρωτών , προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Μιλά για σχολαστική καθαριότητα, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι αναφέρονται στην αναγκαιότητα πρόσληψης περισσότερου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Κρατά σε χαμηλά επίπεδα τη χρηματοδότηση της παιδείας και τα κονδύλια για υλικοτεχνική υποδομή και παροχές στα σχολεία.

Με περίσσεια υποκρισία μιλά για ατομική ευθύνη , μετατοπίζοντας τις δικές του μεγάλες ευθύνες στις πλάτες των εκπαιδευτικών , των γονέων , ακόμη και στους μικρούς μαθητές.

Εφαρμόζει οριζόντια μέτρα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες μαθητών από την ευαίσθητη ηλικία των προνήπιων (4 χρόνων) ως τους νέους 18 ετών , ακόμα και σε τμήματα των 25 , σε αίθουσες "κλουβιά", αγνοώντας ή μη θέλοντας να αντιληφθεί τις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες και τις ισχύουσες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές παραμέτρους.

Εξαγγέλλει εν είδει πυροτεχνήματος την επέκταση του ολοήμερου σχολείου χωρίς καμία υποδομή και καμία επιπλέον πρόσληψη προσωπικού και επαφίεται, μιλώντας δια στόματος υφυπουργού στις υπερφυσικές ικανότητες των εκπαιδευτικών να τα βγάζουν πέρα μόνοι σε κάθε συνθήκη που απειλεί την ατομική και συλλογική υγεία.

Καμία αναφορά σε ιατρικά τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αντίθετα , νομοθετεί σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση (Νόμος 4692/20, Ιδιωτική Εκπαίδευση), αυξάνοντας ακόμα κι εν μέσω πανδημίας τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα και αυστηροποιώντας με ΠΝΠ το πλαίσιο για την "on line" μετάδοση του μαθήματος και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με ανοιχτά σχολεία.

Απέναντι σε όλα αυτά και με πρώτιστη έγνοια την ασφάλεια των μαθητών μας , των οικογενειών τους και των συναδέλφων μας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Καθημερινή πλήρη λειτουργία των σχολείων με μειωμένο αριθμό μαθητών στο τμήμα (12-15), ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις,

· Μόνιμες μαζικές προσλήψεις – διορισμοί εκπαιδευτικών

· Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση).

· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

· Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

· Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

· Αναδιάταξη- Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά

· Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς «αστερίσκους».

· Κατάργηση του νόμου 4692/20 όπου ανάμεσα στα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα προβλέπει αύξηση ορίου μαθητών στους 25 μαθητές ανά τμήμα.

· Κατάργηση της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως με ανοιχτά σχολεία

· Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, προκειμένου να ελεγχθεί η διάδοση του ιού.