Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ Α/ΘΜΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4728/20 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και περιλαμβάνει και την τροπολογία για τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ – AΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η τροπολογία αυτή πήρε σάρκα και οστά με την υπουργική απόφαση Φ.350/51/139940/Ε3/14-10-2020, με την υπογραφή της Ν. Κεραμέως, η οποία περιέχει τη διαδικασία «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας νομοθέτησαν την απαράδεκτη διαδικασία «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν είναι εντελώς προσχηματικοί, αφού την ίδια ώρα για τις αρχαιρεσίες τοπικών εκπαιδευτικών σωματείων έχουν δώσει χρονική παράταση στα υπάρχοντα Δ.Σ των Συλλόγων που έχουν λιγότερα μέλη απ’ το καταστατικό, λόγω πανδημίας. Αντιθέτως, για την εκλογή των αιρετών έσπευσαν εκ του πονηρού να δώσουν αυτού του είδους τη … «λύση». 

Παράλληλα με την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» ορίζουν ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια το Σάββατο, ημέρα αργίας για τους εκπαιδευτικούς, επιδιώκοντας την απομαζικοποίηση και την υποβάθμιση των εκλογών αυτών. 

Η απόφασή αυτή της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, με στόχο την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται από όσα διαρρέονται στον τύπο για το ν/σχέδιο που ετοιμάζεται και προβλέπει υποχρεωτική ηλεκτρονική «ψηφοφορία» για τη λήψη απόφασης για απεργία με το 50+1. 

Ακόμα η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως εργαλείο και συνολικότερα με το ιδεολόγημα της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» όπου όλα γίνονται δια μέσου του υπολογιστή, εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο: 

- Απομόνωσης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες. 

- Χτυπήματος των σωματείων και των συνδικάτων και διάλυσης του ζωντανού χαρακτήρα τους. 

- Κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων, 

- Εμπόδισης της ελεύθερης διάδοσης ιδεών ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το κράτος Μ.Μ.Ε. 

- Ελέγχου των σωματείων και των αποφάσεών τους. 

- Αποδυνάμωσης των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές. 

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβούλιων, επιδιώκουν την πλήρη απαξίωση, τον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού, τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Tην επιστροφή στην εποχή του «άβατου», της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων, χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Στόχος τους είναι η απομόνωση των εργαζομένων, η υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης και επαφής. Θέλουν να είναι ο καθένας μόνος του πίσω από έναν υπολογιστή, κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, απομονωμένος από τους συναδέλφους του, ξεκομμένος από τη συλλογική συζήτηση, τη ζωντανή διαπάλη, που είναι στοιχείο υγείας για το κίνημα. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν τη χειραγώγηση, την ενσωμάτωση και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. 

Τα καταστατικά των σωματείων καθορίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των σωματείων. 

Η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των απαράδεκτων – αντιλαϊκών και αντεργατικών σχεδίων της. 

Απαιτούμε

Οι εκλογές των αιρετών να διεξάγονται όπως ορίζεται απ’ το Π.Δ. 1/2003. 

● Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κ.λπ.) ή να αναβληθούν οι εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή. 

● Να διεξαχθούν οι εκλογές σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα, με άδεια από τα εκπαιδευτικά μας καθήκοντα. 

Όμως, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης και την πρωτόγνωρη επίθεση που δέχεται ο κλάδος και τα εκπαιδευτικά σωματεία δε χωρούν αυταπάτες , υπεκφυγές και δισταγμοί από κανέναν. Δεν πιστεύουμε ότι κάποια συνδικαλιστική δύναμη θα νομιμοποιήσει τον έλεγχο του κράτους στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποια παράταξη συμμετάσχει στις «ηλεκτρονικές εκλογές» πρέπει να γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο στέκεται απέναντι στους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζομένους , διαρρηγνύοντας την ενιαία έκφραση του κλάδου. Κανένας συνδικαλιστικός ελιγμός αυτήν την ώρα δε θα μείνει στο απυρόβλητο, ούτε θα αποτελέσει δικαιολογία για υποχώρηση από την υπεράσπιση της απόφασης της ΔΟΕ για καμία συμμετοχή σε «ηλεκτρονικές εκλογές». 

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις – παρατάξεις και μεμονωμένους υποψηφίους να εφαρμόσουν την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που κατέρχονται στις εκλογές του ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων (αλλά και όλων των ΠΥΣΠΕ της χώρας) ακυρώνοντας στην πράξη αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία. 

● Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να απέχουν από την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή. 

● Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ προχωρώντας στην υλοποίηση της απόφασης τις 5-10-2020 «Καμία συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές» να απευθυνθεί προς όλες τις παρατάξεις-συνδυασμούς για να οριστεί κοινή μέρα απόσυρσης όλων των ψηφοδελτίων. Να καταθέσουν όλοι οι συνδυασμοί αίτηση απόσυρσης του ψηφοδελτίου τους στη ΔΟΕ – με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους στη ΔΟΕ. Έτσι η ΔΟΕ θα έχει την εξουσιοδότηση και την εντολή της κάθε παράταξης να αποσύρει τους συνδυασμούς της. 


ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ» ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 


Την Ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ακόλουθοι Πρωτοβάθμιοι Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι: 

Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης» 

Νάξου και μικρών Κυκλάδων 

Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» 

Σύρου – Τήνου – Μυκόνου Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση είναι συνταγματικό δικαίωμα! Δε μπαίνει σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες!  Τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών δε μπαίνουν σε καραντίνα!  Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία τώρα!  «Στο σχολείο μου έκρυψαν την αλήθεια τη μισή και μου έλεγαν: «Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα! […]  … θα έρθει η στιγμή, που δε θ’ αντέξω και θα ξεσπάσω και δε θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: ΜΙΛΑ!».  ΑζίζΝεσίν, «Σώπα, μη μιλάς»  Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου η χώρα μπήκε για δεύτερη φορά σε καθεστώς γενικευμένου lockdown, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραδοχή παταγώδους αποτυχίας του πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης. Όποια πολιτική ηγεσία και αν ακολουθούσε εξάλλου το δόγμα της σωτηρίας των συμφερόντων των κατόχων του πλούτου και της «επένδυσης» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε βάρος του δημοσιονομικού κόστους θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας,

Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων

Παραμονή της Πρωτομαγιάς, το μαχόμενο εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα προσπαθούσε σε συνθήκες εγκλεισμού και lockdown να οργανώσει την απάντηση του κόσμου της εργασίας στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στις απολύσεις, στην τηλεργασία, στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και παιδείας και κυρίως στην προοπτική ο κόσμος της εργασίας για ακόμη μια φορά να πληρώσει την κρίση. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης, αλλά και αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτοβάθμια σωματεία και στη Σύρο οργάνωσαν την παρέμβασή τους και τίμησαν αφενός τη μνήμη των εργατών και αφετέρου υπογράμμισαν το αυτονόητο: τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ( ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

 ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Συναδέλφισσες , συνάδελφοι , Η προσπάθεια συγκάλυψης και εξωραϊσμού της επικίνδυνα ελλειμματικής και στοχευμένα ιδεοληπτικής εικόνας που αναδύεται απ' τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αυτές τις μέρες, με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ 23716/Δ6/1-3-2021, εντασσόμενη στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4692/2020 και το ΦΕΚ 776/26-2-2021 «Χαρακτηρισμός δημόσιων σχολικών μονάδων ως Πρότυπων ή Πειραματικών Σχολείων», καλούνται μέχρι τις 23 Μαρτίου οι σχολικές μονάδες της χώρας να υποβάλουν αίτηση, εάν θέλουν να μετατραπούν σε Πρότυπα ή Πειραματικά (ΠΣ-ΠΕΙΣ). Ουσιαστικά με την αύξηση του αριθμού τους, μεγαλώνει αντίστοιχα ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολικών μονάδων και ειδικότερα για τα Πειραματικά επιχειρείται μια σημαντική μεταβολή της φυσιογνωμίας τους, αντιτιθέμενη στην αρχική στοχοθεσία τους για την παραγωγή παιδαγωγικής επιστημονικής γνώσης. Ενώ, λοιπόν, ένα Πειραματικό σχολείο, εξ ορισμού βασισ