05 Οκτωβρίου 2020

Προς επιβεβαίωση των αναφορών σχετικά με τη μετακίνηση νηπίων στα νηπιαγωγεία της Σύρου.

 Με αφορμή τις δηλώσεις στον τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτη, με τις οποίες αμφισβητείται το υπαρκτό - δυστυχώς για όλους - γεγονός ότι στη Σύρο υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να στείλουν τα νήπια παιδιά τους στα νηπιαγωγεία , εξαιτίας των προβλημάτων που ανακύπτουν στο θέμα της μετακίνησής τους , θα θέλαμε να πληροφορήσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς για τα εξής: 

Το πρόβλημα με τη μετακίνηση των μαθητών και ειδικότερα των νηπίων, προέκυψε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , καθώς δε δρομολογήθηκαν μισθωμένα οχήματα (ταξί) για τη μετακίνησή τους. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που εκτελούν χρέη σχολικών λεωφορείων , σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (νηπιαγωγεία Άνω Σύρου , Φοίνικα και Ποσειδωνίας) δε σταματούν στις αναφερόμενες σχολικές μονάδες , με αποτέλεσμα τα νήπια να είναι υποχρεωμένα να διασχίσουν ασυνόδευτα σημαντικές αποστάσεις για την ηλικία και την ασφάλειά τους . 

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης , δυσχεραίνεται η απρόσκοπτη συμμετοχή μαθητών στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και παρατηρείται - εν μέσω πανδημίας - το φαινόμενο των διαφορετικών κάθε φορά συνοδών . Η σοβαρότερη , όμως , συνέπεια , είναι ότι δύο νήπια , που είναι εγγεγραμμένα στο νηπιαγωγείο του Φοίνικα , αδυνατούν να προσέλθουν και είναι μονίμως απόντα. 

Ο Σύλλογός μας είναι ενήμερος τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς απ’ τις συναδέλφους που υπηρετούν στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία για το μέγεθος του προβλήματος , αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει προς επίλυσή του. 

Μάλιστα , επισημάνθηκαν ιδιαιτέρως και στην ευρείας συμμετοχής συγκέντρωση , που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτέμβρη , με συνδιοργανωτές την Ένωση Γονέων Σύρου , την τοπική ΕΛΜΕ και τον Σύλλογό μας. 

Συμπερασματικά , το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών και δη των νηπίων είναι υπαρκτό , περιλαμβάνει ονοματεπώνυμα κι έχει γνωστοποιηθεί στους υπευθύνους , τόσο μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων όσο και μέσω επίσημων εγγράφων. 

Φυσικά και δε νοείται , για διάφορους λόγους , η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαθητών σε συγκεντρώσεις ή σε επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό δε μειώνει τη σημασία του προβλήματος ούτε , πολύ περισσότερο , δικαιολογεί την άρνησή του. 

Ο πολύπαθος και συνάμα ελπιδοφόρος χώρος της εκπαίδευσης δεν αντέχει προσωπικές αντιπαραθέσεις και δεν προσφέρεται προς επίτευξη μικροπολιτικών λογικών. Είναι ο χώρος που χρειάζεται να εισρέει ελεύθερα ο αέρας της δημοκρατίας , της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Είναι ο χώρος των όλων , των ίσων και των διαφορετικών , είναι ο χώρος που δημιουργεί την ομάδα , ο χώρος που ανθίζει το παιδικό χαμόγελο. 

Καλούμε , λοιπόν , για άλλη μια φορά τους αρμοδίους , να ενεργήσουν με μόνο γνώμονα την πρόοδο των μαθητών και να δώσουν την ενδεδειγμένη λύση.