Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι , 

Ευρισκόμενοι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ,το σύνολο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση ,ασκώντας την εγκληματική της πολιτική ,αποτελεί εφιαλτική εικόνα από το μέλλον που σχεδιάζουν για την κοινωνική πλειοψηφία, τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήδη αποδυναμωμένο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και παντελώς ανοχύρωτο στις επιτακτικές υγειονομικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο, με τους υγειονομικούς στα όρια εργασιακής εξουθένωσης και ενώ τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα παρέχονται αφειδώς, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 572 εκατομμύρια λιγότερες δαπάνες για την Υγεία, συγκριτικά με το 2020! Απογειώνοντας μάλιστα τη λογική του παραλόγου στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης» , ο Υπ. Επικρατείας δηλώνει πως: «αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%». Με λίγα λόγια η θνητότητα νομιμοποιείται να υπάρχει αλλά εκτός μονάδων ΜΕΘ για να μην καταγράφεται! 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ που γίνονται εστίες υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού , ενώ απ’ την άλλη εργαλειοποιεί την πανδημία και με ένα κρεσέντο υποκρισίας και ενορχηστρωμένης προπαγάνδας επιβάλλει ακραία κατασταλτικά μέτρα και απαγορεύσεις χτυπώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Τρομοκρατημένη μπροστά στη βεβαιότητα ότι οι λαϊκές αντιδράσεις θα ενταθούν και θα πυκνώσουν επιχειρεί να τα μονιμοποιήσει με χαρακτηριστικά ολοκληρωτισμού. 

Επιχειρεί να επιβάλει «lock down» στο καθολικό δικαίωμα στην Υγεία, στη μόρφωση των παιδιών μας, στη μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, στις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, στο δικαίωμα για μια αξιοβίωτη ζωή. 

Ίδια γεύση καραντίνας και στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων και λαϊκών διεκδικήσεων. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που «βάζει σε γύψο» τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 

Ως παιδαγωγοί, ως δάσκαλοι της νέας γενιάς, δε θα δεχτούμε οι μαθητές μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς, να επιστρέψουμε σε συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων , να γυρίσουμε κυριολεκτικά πολλά χρόνια πίσω τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές ελευθερίες

Έναντι όλων αυτών που απεργάζονται για μας χωρίς εμάς , χρειάζεται να σταλεί ένα μήνυμα αντίστασης κι αγώνα. Άλλωστε , πρόκειται για τις ζωές και τα δικαιώματά μας. Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, χρειάζεται να βρει ηχηρή αγωνιστική διέξοδο η σιωπηλή αντίσταση και αγανάκτηση όλων μας, για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για τη μη ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για τις αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές της κατευθύνσεις και στο θέμα της εξ αποστάσεως και κατ’ όνομα «εκπαίδευσης», που θέτει μια σειρά από εμπόδια και φραγμούς στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών να στηρίξουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους και εντείνει τις ταξικές ανισότητες. 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία. 

• Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας (15αρια τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν τεστ για όλους, προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας κλπ) 

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών. 

• Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων. 

• Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία. 

• Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 

• Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δε θα εφαρμοστεί! Θα καταργηθεί στην πράξη! 

• Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές «ψηφοφορίες» και στις τηλε-«εκλογές». Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. 

• Ακύρωση όλων των προστίμων – Παύση όλων των διώξεων των συλληφθέντων αγωνιστών στις συγκεντρώσεις και πορείες της 17ης Νοέμβρη. 

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία της 25ης Νοέμβρη, απαντώντας δυναμικά, μαχητικά, ανυποχώρητα στην κλιμάκωση της επίθεσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων

Παραμονή της Πρωτομαγιάς, το μαχόμενο εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα προσπαθούσε σε συνθήκες εγκλεισμού και lockdown να οργανώσει την απάντηση του κόσμου της εργασίας στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στις απολύσεις, στην τηλεργασία, στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και παιδείας και κυρίως στην προοπτική ο κόσμος της εργασίας για ακόμη μια φορά να πληρώσει την κρίση. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης, αλλά και αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτοβάθμια σωματεία και στη Σύρο οργάνωσαν την παρέμβασή τους και τίμησαν αφενός τη μνήμη των εργατών και αφετέρου υπογράμμισαν το αυτονόητο: τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση είναι συνταγματικό δικαίωμα! Δε μπαίνει σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες!  Τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών δε μπαίνουν σε καραντίνα!  Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία τώρα!  «Στο σχολείο μου έκρυψαν την αλήθεια τη μισή και μου έλεγαν: «Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα! […]  … θα έρθει η στιγμή, που δε θ’ αντέξω και θα ξεσπάσω και δε θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: ΜΙΛΑ!».  ΑζίζΝεσίν, «Σώπα, μη μιλάς»  Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου η χώρα μπήκε για δεύτερη φορά σε καθεστώς γενικευμένου lockdown, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραδοχή παταγώδους αποτυχίας του πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης. Όποια πολιτική ηγεσία και αν ακολουθούσε εξάλλου το δόγμα της σωτηρίας των συμφερόντων των κατόχων του πλούτου και της «επένδυσης» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε βάρος του δημοσιονομικού κόστους θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας,

Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών .

Εμπαιγμός της κοινωνίας, εκπαιδευτικών και μαθητών, της λαϊκής οικογένειας από το υπουργείο Παιδείας, την κ.α Κεραμέως και την κυβέρνηση! Το υπουργείο Παιδείας για ακόμη μια φορά στήνει μια επικοινωνιακή παράσταση μπροστά στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τη μία υπόσχεται την καθολική προσβασιμότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες την επόμενη μιλούν απλά ότι “ η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών) ” .