Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηχηρή απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της άγριας λιτότητας

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, 

Ο προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση την Τρίτη 15 Δεκέμβρη αποτελεί μια σκληρή οικονομική εκδοχή της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, μια κυνική ομολογία πως η οικονομική κρίση θα είναι σαρωτική κι αποκαλυπτική της άνισης ανάπτυξης και του στρεβλού οικονομικού μοντέλου που ευαγγελίζεται. 

Με την προώθησή του για ψήφιση στη Bουλή επισφραγίζει με τον πιο ξεκάθαρο κι επίσημο τρόπο τη συνέχιση της εγκατάλειψης της δημόσιας Υγείας και Εκπαίδευσης και φανερώνει ανερυθρίαστα τις μόνιμες κι επίμονες αναχρονιστικές κι αντικοινωνικές στοχεύσεις της. 

Αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλει αντιδραστικές αλλαγές, να διασφαλίσει την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και να αναστείλει τις ελευθερίες, τις διεκδικήσεις και τη συνδικαλιστική δράση με την ένταση της καταστολής, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει υπέρογκα τις δαπάνες για την αστυνόμευση και τους εξοπλισμούς. 

Την ώρα που η ύφεση τείνει να αγγίξει σχεδόν το 11 %, η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει τις εξοντωτικές συνέπειες κι αυτής της οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων, προβλέποντας νέες μεγάλες μειώσεις κοινωνικών δαπανών και προσβλέποντας στη βοήθεια των δικών της Μ.Μ.Ε , προκειμένου να δραπετεύσει απ' τις τεράστιες ευθύνες της. 


Πιο συγκεκριμένα ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των δημόσιων δαπανών που φτάνουν τα 2,148 δις ευρώ. 

  • Τα κονδύλια για την Δημόσια Υγεία, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, περικόπτονται κατά 572 εκατ. Ευρώ 
  • Δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις–διορισμοί υγειονομικών, δηλώνει ο αν. Υπουργός Οικονομικών, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές βγάζουν κραυγές αγωνίας και διεκδικούν ενίσχυση του ΕΣΥ. 
  • Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εκτινάσσει κατά 62% τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, από 3.4 δις ευρώ το 2020, στα 5.5δις. 
  • Μαζί με την Υγεία και οι δαπάνες για την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση καταβυθίζονται ακόμα περισσότερο και τα 2.2 δις ευρώ λιγότερα σημαίνουν νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, νέα λιτότητα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. 
  • Οι δαπάνες για τη Δημόσια Εκπαίδευση για μια ακόμα χρονιά βρίσκονται σε νέο ιστορικό χαμηλό με νέα μείωση 1,17%. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να ενισχύσει τα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, με περισσότερα τμήματα και λιγότερα παιδιά στις αίθουσες. 

-Αντί για την ενίσχυση των Δημόσιων Σχολείων επιλέγει την πολιτική των λουκέτων και της τηλε-“εκπαίδευσης” καταδικάζοντας στην ημιμάθεια μια ολόκληρη γενιά παιδιών. 

-Αντί για προσλήψεις υγειονομικών, αύξηση των ΜΕΘ και των ΜΑΦ και επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών έστω και τώρα που τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο ,η Κυβέρνηση προκηρύσσει 2.000 θέσεις «ειδικών φρουρών» στα (κλειστά) πανεπιστήμια, αφήνει ανεκμετάλλευτες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και χρυσοπληρώνει τους ιδιώτες εμπόρους της υγείας – 1. 600 €/ μέρα το ιδιωτικό κρεβάτι ΜΕΘ, όσο είναι ο μηνιαίος μισθός ενός γιατρού! 

·-Αντί για λεωφορεία για τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και επίταξη των χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία ιδιωτικοποιεί τα δρομολόγια των Μ.Μ.Μ και αγοράζει 778 περιπολικά και μηχανές για την καταστολή, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική "βοήθεια" 120 εκατομμυρίων στην Aegean! 

Συνάδελφοι/ισσες, 

Η κυβέρνηση της ΝΔ με γνώμονα τη διαβόητη “έκθεση Πισσαρίδη”, ένα μνημείο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τα δίνει όλα στους οικονομικά ισχυρούς , τους βιομηχάνους και την εργοδοσία. Για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπει κάθε είδους φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για να μην θιγεί η κερδοφορία τους. Την ίδια ώρα για τον λαό προβλέπει ψίχουλα, διαιώνιση της άγριας φοροληστείας, της φτώχειας και της ανεργίας, φέρνει νέα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, γενίκευση των κάθε είδους ελαστικών μορφών εργασίας και “τηλεργασίας”, ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η πολιτική τους είναι εγκληματική για τον λαό , αφού συνειδητά επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη Δημόσια Υγεία και Παιδεία οδηγώντας τες στην πλήρη αποδιοργάνωση. 

Ενωτικά κι αποφασιστικά να σταθούμε απέναντι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, στην αντιδραστική και εγκληματική πολιτική τους και στις αντιδημοκρατικές μεθόδους της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Οι αγώνες μας δεν φιμώνονται! Τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν μπαίνουν στον " γύψο"! 

Απαιτούμε: 

· ·Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας-Παιδείας-Ασφάλισης 

· Γενναία χρηματοδότηση και μαζικούς διορισμούς – προσλήψεις γιατρών , νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, ελεγκτές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τον έλεγχο των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς, προσωπικό στα ΜΜΜ. 

· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τώρα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που διεκδικεί το εκπαιδευτικό κίνημα. 

· Μαζικά δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό ώστε να υπάρχει ιχνηλάτηση του προβλήματος. 

· Να μπει τέρμα στην καταστολή και την περιστολή των ελευθεριών. 

· Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός του 2021 της ενίσχυσης των κερδών των ιδιωτών, της καταστολής και των εξοπλισμών που χτυπά αλύπητα μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων

Παραμονή της Πρωτομαγιάς, το μαχόμενο εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα προσπαθούσε σε συνθήκες εγκλεισμού και lockdown να οργανώσει την απάντηση του κόσμου της εργασίας στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στις απολύσεις, στην τηλεργασία, στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και παιδείας και κυρίως στην προοπτική ο κόσμος της εργασίας για ακόμη μια φορά να πληρώσει την κρίση. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης, αλλά και αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτοβάθμια σωματεία και στη Σύρο οργάνωσαν την παρέμβασή τους και τίμησαν αφενός τη μνήμη των εργατών και αφετέρου υπογράμμισαν το αυτονόητο: τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση είναι συνταγματικό δικαίωμα! Δε μπαίνει σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες!  Τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών δε μπαίνουν σε καραντίνα!  Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία τώρα!  «Στο σχολείο μου έκρυψαν την αλήθεια τη μισή και μου έλεγαν: «Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα! […]  … θα έρθει η στιγμή, που δε θ’ αντέξω και θα ξεσπάσω και δε θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: ΜΙΛΑ!».  ΑζίζΝεσίν, «Σώπα, μη μιλάς»  Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου η χώρα μπήκε για δεύτερη φορά σε καθεστώς γενικευμένου lockdown, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραδοχή παταγώδους αποτυχίας του πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης. Όποια πολιτική ηγεσία και αν ακολουθούσε εξάλλου το δόγμα της σωτηρίας των συμφερόντων των κατόχων του πλούτου και της «επένδυσης» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε βάρος του δημοσιονομικού κόστους θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας,

Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών .

Εμπαιγμός της κοινωνίας, εκπαιδευτικών και μαθητών, της λαϊκής οικογένειας από το υπουργείο Παιδείας, την κ.α Κεραμέως και την κυβέρνηση! Το υπουργείο Παιδείας για ακόμη μια φορά στήνει μια επικοινωνιακή παράσταση μπροστά στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τη μία υπόσχεται την καθολική προσβασιμότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες την επόμενη μιλούν απλά ότι “ η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών) ” .