Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ


Χρειάστηκαν δύο μήνες από το ΥΠΑΙΘ για την καταμέτρηση των ψήφων και τη σειρά εκλογής που κατέλαβαν οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κάθε Συνδυασμού», κατά τις ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες-παρωδία της 7ης Νοέμβρη για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. 

Το ΥΠΑΙΘ διεκδικεί την παγκόσμια πρωτοτυπία για μια «εκλογική διαδικασία» και για την ταχύτητα έκδοσης των αποτελεσμάτων (αυτό θα πει επιτελικό κράτος), αλλά κυρίως για το περιεχόμενό της, αφού διενεργήθηκε χωρίς συνδικαλιστικές παρατάξεις, χωρίς υποψηφίους και ουσιαστικά χωρίς ψηφοφόρους, αφού συμμετείχε μόλις το 5% των εκπαιδευτικών. 

Παρά το γεγονός της συντριπτικής και ενωτικής απάντησης της μαχόμενης εκπαίδευσης που έφτασε σε κεντρικό επίπεδο (ΚΥΣΠΕ) το ποσοστό αποχής απ’ τις ηλεκτρονικές «εκλογές» στο εκκωφαντικό 95% και σε τοπικό (ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων) το 97,07% , η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει την επίθεσή της ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα με στόχο την αποδυνάμωση των αγώνων και τη διάλυση των σωματείων για να μπορεί ανενόχλητη να περάσει αντιεκπαιδευτικά και αντιεργατικά μέτρα. 

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε τα ποσοστά συμμετοχής και αποχής.


Αποτελέσματα ΚΥΣΠΕ

2018

2020

Εγγεγραμμένοι

78.723

87.365

Ψήφισαν

70.729

4.741

Ποσοστό συμμετοχής

90%

5,5%

 

Αποτελέσματα ΠΥΣΠΕ

Κυκλάδων

2018             

2020

Εγγεγραμμένοι

1.154

1260

Ψήφισαν

1.048

37

Ποσοστό συμμετοχής

90,81%

2,93%


Τα αποτελέσματα της «εκλογικής» διαδικασίας-παρωδία ανέδειξαν περίτρανα την ανάγκη για διατήρηση κι ενίσχυση των «ζωντανών» συλλογικών διαδικασιών, των Γενικών Συνελεύσεων και της ελεύθερης και αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και απέδειξαν για άλλη μια φορά την κεφαλαιώδη σημασία της σύμπραξης όλων των παρατάξεων στην ενδυνάμωση και επιτυχή πορεία του εκπαιδευτικού κινήματος. 

Όμως, παρά το ηχηρό μήνυμα των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας ,αυτοεγκλωβισμένο στις οπισθοδρομικές ιδεοληψίες προχώρησε στην ανακήρυξη των «εκλεγμένων» στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ταυτόχρονα, αγνοώντας επιδεικτικά τους στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες και καταπατώντας τα κεκτημένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών για την εκπροσώπησή τους με το άρθρο 123 του ν.4763/2020 (νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση), ορίζει μόνο τους δοτούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, «εφόσον δεν είναι δυνατή η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων λόγω μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού εκπροσώπων τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους». 

Η απάντηση πρέπει να είναι συλλογική, ενωτική κι αποφασιστική, στην κατεύθυνση ακύρωσης όλων των αντιδραστικών στοχεύσεων του Υπουργείου. 

Στη βάση των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε της χώρας για τη μη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων των ψευδοεκλογών και την απόφαση για παραίτηση όλων των υποψηφίων-«εκλεγμένων», τα Δ. Σ. των Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. Κυκλάδων που συνυπογράφουν την ανακοίνωση καλούν : 

· τους “εκλεγμένους” που ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσουν την απόφαση της Δ.Ο.Ε., να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, στη διάθεση του κλάδου, στα αρμόδια όργανα του συνδικάτου (η παραίτηση όλων των υποψηφίων όλων των ψηφοδελτίων κατατίθεται στους τοπικούς Συλλόγους για το Π.Υ.Σ.Π.Ε., με ενημέρωση στη Δ.Ο.Ε., και στη Δ.Ο.Ε. για τα Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και το Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) για να κατατεθούν αμέσως μετά συντεταγμένα από αυτά στη Διοίκηση. 

· σε μη αποδοχή του ορισμού και παραίτηση όποιων εκπαιδευτικών ορισθούν καθώς και των ήδη διορισμένων μελών. Τα «κατασκευασμένα» αυτά υπηρεσιακά συμβούλια δεν μπορούν ούτε πρέπει να λειτουργήσουν. Οι παρατάξεις οφείλουν να δεσμευτούν γι’ αυτό. 

· όλους τους εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και να μη νομιμοποιήσουν αυτή την αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου. 

Απαιτούμε : 

· την άμεση συνολική απόσυρση του νόμου 4763/2020 για την επαγγελματική εκπαίδευση και του σχετικού άρθρου 123. 

· Κατάργηση του άρθρου 22 του νόμου 4728/20 και της εφαρμοστικής Υ.Α. (Φ.350/52/139940), όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

· Παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή τη διεξαγωγή των ζωντανών εκλογικών διαδικασιών. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Εμπρός μας εμφανίζεται καθημερινά και με αυξανόμενη ένταση ένα αντιδραστικό κι αντιεκπαιδευτικό μπαράζ νομοθετημάτων, τροπολογιών και εγκυκλίων που πλήττει καίρια κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Σε αυτή την απίστευτα αρνητική συγκυρία, όπου ακόμα και η πανδημία χρησιμοποιείται, προκειμένου να επιβληθεί κάθε αναχρονιστικό μέτρο, όλοι είμαστε απαραίτητοι, δε χωρούν μικροπολιτικές και μικροσυμφεροντολογικές επιδιώξεις. 

Είναι η ώρα της ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας, απέναντι στην παιδαγωγική επιστήμη, απέναντι στη συνείδησή μας, απέναντι στο τώρα και το αύριο της κοινωνίας και τις διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες. Είναι η ώρα της αγωνιστικής κινητοποίησης και της συλλογικής δράσης. 

Είναι η ώρα της συμπόρευσης και της ενότητας όλων των εκπαιδευτικών, είναι η ώρα που διεκδικούμε ν’ ανθίσει κάθε παιδικό χαμόγελο! 

Την Ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ακόλουθοι Πρωτοβάθμιοι Εκπαιδευτικοί Σύλλογοι: 

Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης» 

Νάξου και μικρών Κυκλάδων 

Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος» 

Σύρου – Τήνου – Μυκόνου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοινή ανακοίνωση πρωτοβάθμιων σωματείων σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων

Παραμονή της Πρωτομαγιάς, το μαχόμενο εργατικό κίνημα σε όλη τη χώρα προσπαθούσε σε συνθήκες εγκλεισμού και lockdown να οργανώσει την απάντηση του κόσμου της εργασίας στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ενάντια στις απολύσεις, στην τηλεργασία, στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και παιδείας και κυρίως στην προοπτική ο κόσμος της εργασίας για ακόμη μια φορά να πληρώσει την κρίση. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης, αλλά και αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτοβάθμια σωματεία και στη Σύρο οργάνωσαν την παρέμβασή τους και τίμησαν αφενός τη μνήμη των εργατών και αφετέρου υπογράμμισαν το αυτονόητο: τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα, την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση είναι συνταγματικό δικαίωμα! Δε μπαίνει σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες!  Τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών δε μπαίνουν σε καραντίνα!  Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία τώρα!  «Στο σχολείο μου έκρυψαν την αλήθεια τη μισή και μου έλεγαν: «Εσένα τι σε νοιάζει; Σώπα! […]  … θα έρθει η στιγμή, που δε θ’ αντέξω και θα ξεσπάσω και δε θα φοβηθώ και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: ΜΙΛΑ!».  ΑζίζΝεσίν, «Σώπα, μη μιλάς»  Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου η χώρα μπήκε για δεύτερη φορά σε καθεστώς γενικευμένου lockdown, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραδοχή παταγώδους αποτυχίας του πλάνου αντιμετώπισης της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης. Όποια πολιτική ηγεσία και αν ακολουθούσε εξάλλου το δόγμα της σωτηρίας των συμφερόντων των κατόχων του πλούτου και της «επένδυσης» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, σε βάρος του δημοσιονομικού κόστους θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας,

Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών .

Εμπαιγμός της κοινωνίας, εκπαιδευτικών και μαθητών, της λαϊκής οικογένειας από το υπουργείο Παιδείας, την κ.α Κεραμέως και την κυβέρνηση! Το υπουργείο Παιδείας για ακόμη μια φορά στήνει μια επικοινωνιακή παράσταση μπροστά στην κοινωνία αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τη μία υπόσχεται την καθολική προσβασιμότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες την επόμενη μιλούν απλά ότι “ η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών) ” .