01 Μαρτίου 2021

Άλλη μια ηχηρή απάντηση της μαχόμενης εκπαίδευσης στο ΥΠΑΙΘ

Χαιρετίζουμε τις δεκάδες χιλιάδες συναδέλφων που , παρά τις όποιες πιέσεις κι απειλές , συμμετείχαν στην απεργία – αποχή απ’ όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης και την εφαρμογή της συγκεκριμένης Υ.Α., δίνοντας μια ακόμη εκκωφαντική απάντηση στο ΥΠΑΙΘ.

Ειδικότερα τις/τους συναδέλφους που υπηρετούν στις συνολικά 40 σχολικές μονάδες αρμοδιότητας του Συλλόγου μας, που με αγωνιστική θέρμη κι αποφασιστικότητα διαμόρφωσαν ένα αποτέλεσμα που τείνει να χαρακτηριστεί ως απόλυτη επιτυχία.


Πιο συγκεκριμένα απ’ τις 40 σχολικές μονάδες που αριθμούν τα τρία νησιά στα οποία δραστηριοποιείται ο Σύλλογός μας, οι 38 – στη συντριπτική πλειονότητά τους είτε με ομόφωνο τρόπο είτε με πολύ υψηλά ποσοστά - έχουν ήδη καταγράψει τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή κι αναμένεται η επισημοποίηση της καταγραφής των δύο υπολοίπων.

Ανάλογη είναι κι η πανελλαδική εικόνα συμμετοχής των συναδέλφων και των δύο βαθμίδων. Μια εικόνα που αναγκάζει το ΥΠΑΙΘ σε κινήσεις τακτικισμού, όπως η χρονική παράταση των Ειδικών Συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων για την αξιολόγηση και η πρόσκληση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) σε διάλογο, τον οποίο απέφευγε επιδεικτικά εδώ και μήνες.

Είναι ακριβώς αυτή η στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, το οποίο συστηματικά , δια μέσω τόσο των επίσημων διακηρύξεών του όσο και των νομοθετικών πράξεων του, απαξιώνει τον διάλογο με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, που μας κάνει -βάσιμα -να πιστεύουμε πως και τώρα στόχος δεν είναι ένας ειλικρινής κι εποικοδομητικός διάλογος , αλλά η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του δήθεν διαλόγου και η διάσπαση του αρραγούς εκπαιδευτικού μετώπου.

Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά ήδη οι … χρήσιμοι μιντιακοί κονδυλοφόροι έχουν πιάσει δουλειά, ευτελίζοντας και συκοφαντώντας τον αγώνα της μάχιμης εκπαίδευσης, παρουσιάζοντάς μας ως τεμπέληδες, οπισθοδρομικούς και προνομιούχους!

Στο σημείο που βρισκόμαστε δε χωρούν αυταπάτες.

Πετύχαμε μία πρώτη μεγάλη νίκη, αλλά δεν εφησυχάζουμε! Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά για να μην περάσει η αξιολόγηση - χειραγώγηση, ανοίγοντας κι άλλο τη βεντάλια των συνεργασιών, γνωστοποιώντας με όλα τα πρόσφορα μέσα τις ανησυχίες μας, τα επιχειρήματά μας, τις ειλικρινείς προθέσεις μας, το όραμά μας για το δημόσιο σχολείο που αξίζει στους μαθητές  και τα παιδιά μας. Η δύναμή μας είναι η βιωμένη αλήθεια μας, η δύναμή μας είναι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Όλες και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανό το δημόσιο σχολείο!

Η απάντηση σύσσωμου του εκπαιδευτικού κλάδου ήταν περήφανη και βροντερή!

Συνεχίζουμε ενωτικά κι αποφασιστικά ,

Παλεύοντας να βρουν διέξοδο

τα όνειρα των μαθητών μας