16 Φεβρουαρίου 2011

Συντονισμός στην Σύρο για την αποφυγή του σχολικού «Καλλικράτη»

Κρίσιμος είναι ο Φεβρουάριος για το μέλλον των σχολικών μονάδων στις Κυκλάδες, που προσπαθούν να αποφύγουν τα «πλοκάμια» του εκπαιδευτικού «Καλλικράτη» και να μην εμπλακούν σε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων. Εντός του μηνός αναμένονται οι εισηγήσεις από τους δ/ντες Περιφερειακής Εκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες της κάθε Περιφέρειας και στη συνέχεια θα ξεκαθαρίσει το αν υπάρχει περιθώριο συγχωνεύσεων, όπως ρητά προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που προωθείται.

Είναι γεγονός, ότι υπάρχει δέσμευση πως θα εξαιρεθούν οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές από τις καταργήσεις Σχολείων. Επίσης, ο περιφερειακός δ/ντης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Νίκος Ράπτης έχει υποσχεθεί δημόσια ότι δεν πρόκειται να συγχωνευθεί κανένα Σχολείο στα νησιά μας, εφόσον δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, η ανησυχία στους κόλπους της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας, αλλά και των γονέων είναι έκδηλη, μιας και κανείς δε μπορεί να βασιστεί σε διαβεβαιώσεις που τη μία μέρα λέγονται… και την άλλη αναιρούνται. Έτσι, υπάρχει διαρκής κινητοποίηση, σε μια προσπάθεια να μη διαταραχτεί ο σχολικός χάρτης των Κυκλάδων και να μη μπει λουκέτο σε κανένα Σχολείο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι ήδη έχουν σταλεί τρία έγγραφα από πλευράς της ΤΕΔΚ Κυκλάδων, με τα οποία ζητείται η διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων του νομού κάτω από την υφιστάμενη δομή τους, ώστε να αποφευχθεί η παραμικρή συγχώνευση ή κατάργηση. Επικαιροποιήθηκε η απόφαση Το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του ενιαίου Δήμου, στην οποία μάλιστα παρέστησαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών που ζήτησαν από το όργανο να συνδράμει στην προσπάθεια που γίνεται για τη διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων στο σημερινό τους καθεστώς. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της υπουργού Παιδείας με όλους τους δημάρχους της χώρας, όπου θα της καταθέσουν τις θέσεις τους για το σχολικό χάρτη της περιοχής τους. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, ζήτησαν από τον κ. Δεκαβάλλα να προτείνει τη διατήρηση όλων των μονάδων χωρίς να γίνει η παραμικρή αλλαγή στην Σύρο και τις Κυκλάδες.

Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να επικαιροποιήσει την απόφαση που είχε πάρει το π. δημοτικό συμβούλιο Ερμούπολης τον Δεκέμβριο του 2010, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης ή συγχώνευσης σχολικών μονάδων. Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής σε συνεργασία με τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα ζητηθεί από το δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα, κατά τη συνάντηση που θα έχει με την υπουργό Παιδείας στις 28 Φεβρουαρίου.
                                                                                                                                       Πηγή : Κοινή Γνώμη