03 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση για τη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου


 
Την Πέμπτη 30 Απρίλη τα Δ.Σ του συλλόγου Δ-Ν Σύρου-Τήνου-Μυκόνου και της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων συναντήθηκαν με το νέο περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου. Από τη μεριά μας, με βάση τις σχετικές θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, τονίσαμε τα εξής :


α. Την ύπαρξη κενών στις σχολικές μονάδες ακόμη και στο τέλος της σχολικής χρονιάς και την ανάγκη να υπάρξουν μαζικοί διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Εκφράστηκε η άποψη ότι οι 3.000 διορισμοί σε όλη την εκπαίδευση δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις φετινές συνταξιοδοτήσεις, πόσο μάλλον στις ανάγκες που υπάρχουν μετά από 5 χρόνια καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Ρωτήσαμε παράλληλα το πώς πρόκειται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μείωσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό των μόνιμων διορισμών. Αναδείξαμε τα οξυμένα προβλήματα που σχετίζονται με την μεταφορών μαθητών σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, την ανάγκη της δημιουργίας νέων οργανικών θέσεων στα σχολεία ΕΑΕΠ για κάθε παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο, γεγονός που θα έλυνε και το πρόβλημα των μετατάξεων και την ενίσχυση όλων των υποστηρικτών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα ένταξης).

β. Την ανάγκη να ξηλωθεί εδώ και τώρα όλο το αξιολογικό πλαίσιο και μαζί του και το στελεχιακό δυναμικό (διοίκηση, σχολικοί σύμβουλοι ) που το υπηρέτησε και να παρθούν πίσω όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών (νόμος Διαμαντοπούλου- ΣΕΚ και μαθητεία).

Από τη μεριά του ο περιφερειακός διευθυντής παραδέχτηκε ότι οι διορισμοί θα είναι περίπου 3.000 και δεν μπόρεσε να μας δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς θα καλυφθούν έγκαιρα τα κενά τη νέα χρονιά. Τόνισε μάλιστα ότι, από τη μεριά υπουργείο, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Δεσμεύτηκε ωστόσο να κάνει ότι μπορεί ώστε να μην υπάρξουν συμπτήξεις και υπεράριθμα τμήματα. Δεν πήραμε καμιά ουσιαστική απάντηση, γιατί το υπουργείο δεν προχωρά στην κατάργηση όλου του υπάρχοντος αξιολογικού πλαισίου, αν και υπογράμμισε ότι η τρομοκράτηση των συλλόγων διδασκόντων και ο διοικητικός αυταρχισμός από τη μεριά των στελεχών τελείωσε. Συμφώνησε μαζί μας για τη διάλυση όλων υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, το ταξικό χαρακτήρα των ασκούμενων πολιτικών για το λύκειο και την ανάγκη αντικατάστασης της αξιολόγησης με διαρκή επιμόρφωση με βάση τις ανάγκες των μάχιμων εκπαιδευτικών, εκφράζοντας όμως καθαρά προσωπικές απόψεις και όχι την πολιτική του Υπουργείου.

Συμπερασματικά, παρά τη διάθεση διαλόγου και καλής θέλησης, καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν υπήρξε για τα οξυμένα προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Κανένας εφησυχασμός συνεπώς, καμιά ανάθεση. Ο κόσμος της εκπαίδευσης δεν πρόκειται να συναινέσει στη συνέχιση της πολιτικής διάλυσης του δημόσιου σχολείου ή τη “φιλολαϊκή διαχείριση” του καταθλιπτικού μνημονιακού πλαισίου, αλλά με ανυποχώρητους αγώνες θα διεκδικήσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και στην ενίσχυση της μορφωτικής λειτουργίας του δημόσιου σχολείου .