20 Νοεμβρίου 2017

Άμεση καθιέρωση της δημόσιας δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.


Συναδέλφισσες / οι

Η προοπτική της συγχώνευσης των ΑΤΕΙ Βρεφονηπιοκόμων και των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής ανοίγει το δρόμο για την εκχώρηση της προσχολικής αγωγής στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ελαστικοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών . Υπάρχει πολύς σοβαρός κίνδυνος η προσχολική αγωγή να λειτουργεί με όρους αγοράς με κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο τα κουπόνια. 


Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν και Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η υποτιθέμενη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε βάθος τριετίας (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας) κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρισμα δεν έχει μέχρι στιγμής. Επίσης, η πρόσφατη εξαγγελία του για τμηματική εφαρμογή, κατά περιοχές, από την επόμενη σχολική χρονιά, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει νόμος που θα καθιερώνει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, θα διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση, όπου χιλιάδες προνήπια (ηλικίας 4 ετών) που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου ωθούνται σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω voucher ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας παράλληλα εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, δηλαδή όλα τα παιδιά ηλικίας 2-3,5 ετών (περίπου 8.000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος).
Πάνω σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την πολιτική της, η οποία βασίζεται στα πορίσματα του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε, προσπαθεί να καλλιεργήσει τον εμφύλιο των ίδιων των εργαζομένων. Εμείς δηλώνουμε ότι διεκδικούμε ενωτικά δίχρονη προσχολική αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά και πρόσβαση σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όσες οικογένειες το επιθυμούν, χωρίς τροφεία και ανταποδοτική λειτουργία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να οργανώσουμε την πάλη μας για άμεση καθιέρωση της δημόσιας δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούμε όλες τις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς σε συνάντηση την Τρίτη 21 / 11 στις 19:00 στο 4ο Δ.Σ Ερμούπολης.