28 Μαΐου 2018

Για την πανεθνική μέρα δράσης στις 30 Μάη




Συναδέλφισσες / οι

Με βάση και την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ του συλλόγου μας (14/5), εκτιμούμε ότι η Κοινωνική Συμμαχία, που συγκρότησαν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με εργοδοτικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, με βασικά αιτήματα την υγιή επιχειρηματικότητα, τη σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τις φοροελαφρύνσεις για τον κόσμο των επιχειρήσεων συνιστά αντιδραστική εξέλιξη για όλο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι οι ίδιες συνδικαλιστικές οργάνωσεις που αρνήθηκαν οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση τις μέρες ψήφισης της γ αξιολόγησης, ενώ αρνούνται να ξεκαθαρίσουν τι πρόκειται να κάνουν εν όψει της ψήφισης των νέων προαπαιτούμενων της δ αξιολόγησης. Καθόλου τυχαία, οι λέξεις μνημόνιο, προαπαιτούμενα, αξιολόγηση λείπουν παντελώς από το κάλεσμα της Κοινωνικής Συμμαχίας.


Από αυτή την άποψη, η προκήρυξη απεργίας στις 30 Μάη, χωρίς εργατικά αιτήματα και με την υιοθέτηση όλης της πολιτικής λογικής του ΣΕΒ, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς, για ανατροπή της μνημονιακής νομοθεσίας και υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων της υγείας και της παιδείας. Στην πράξη, επιδιώκεται η ενσωμάτωση των εργαζομένων στη μνημονιακή συναίνεση που καλλιεργεί η κυβέρνηση, η Ε.Ε και το ΔΝΤ. Καθόλου τυχαία σε όλα τα αναπτυξιακά συνέδρια της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός μιλάει για ένα κοινό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, ταυτίζοντας εργατικές ανάγκες με την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό το success story “εθνικής ενότητας” υπηρετεί και υλοποιεί η Κοινωνική Συμμαχία.


Το πραγματικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι η οργάνωση της πάλης, με μια πραγματικά πανεργατική απεργία για το μπλοκάρισμα των μέτρων της δ αξιολόγησης και την ανατροπή όλου του αντεργατικού μνημονιακού κεκτημένου. Απέναντι στην κυβερνητική αφήγηση της εξόδου από τα μνημόνια, έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι τα μνημόνια μένουν, καθώς ούτε ένας μνημονιακός νόμος δεν πρόκειται να καταργηθεί, ενώ η μεταπρογραμματική εποπτεία έχει ήδη κλείσει από την κυβέρνηση, με αξιολόγηση στο δημόσιο, μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων και δυσθεώρητα δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα προέλθουν από την αφαίμαξη του εργατικού εισοδήματος και τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Απέναντι στον υπαρκτό κίνδυνο, όχι απλά της διαίωνισης της φτώχειας και της λιτότητας , αλλά και της υπονόμευσης και οποιασδήποτε μορφής συλλογικής, ανεξάρτητης ταξικά, αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, δηλώνουμε τα εξής :

α. Προωθούμε αγωνιστική πρόταση που θα βάζει ως στόχο την ακύρωση του αντεργατικού σχεδίου της Κοινωνικής συμμαχίας και του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Προτείνουμε πανεργατική απεργία οργανωμένη “από τα κάτω” τον Ιούνιο, με ταξικά αιτήματα και με στόχο την ακύρωση των προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης αξιολόγησης που θέλουν να επικυρώσουν στη Βουλή πριν το Εurogroup στις 21 Ιούνη.

β. Η διάλυση της Κοινωνικής Συμμαχίας και η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελούν αναγκαίους όρους για την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων, διαφορετικά θα ανακυκλώνουμε απλά μια πολιτική λογική που σκορπά την ηττοπάθεια, την απογοήτευση και την αποσυσπείρωση των εργαζομένων .

γ. Χωρίς καμιά αυταπάτη, ότι αρκεί απλά ένα άλλο αγωνιστικό πλαίσιο εντός των επιλογών του εργοδοτικού συνδικαλισμού, στις 30 / 5 καταγγέλουμε την Κοινωνική Συμμαχία και διαλύουμε τη φιέστα τους, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια μετάλλαξης των σωματείων και των συλλόγων από συλλογικούς φορείς διεκδίκησης των εργατικών συμφερόντων σε φερέφωνα της εργοδοσίας. Καλούμε σε συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Μιαούλη, με στόχο τη καταγγελία της Κοινωνικής Συμμαχίας και της εργατικής συγκέντρωσης μαϊμού του τοπικού Εργατικού Κέντρου.