17 Μαΐου 2020

Υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών προς το ΚΕΣΥ Σύρου σε αντιπαιδαγωγικη και αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση


Όσον αφορά στην εγκύκλιο για την επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (για το κοινό), σύμφωνα με την πρόσφατη, υπ. αριθμ. 51382/ΓΔ4/5-5-20 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, αποφασίστηκε αιφνίδια η διάθεση εκπαιδευτικών και ΕΕΠ στα ΚΕΣΥ, χωρίς δική τους δήλωση. Το Δ.Σ του συλλόγου μας καταγγέλλει αυτήν την ενέργεια ως αυθαίρετη και καταχρηστική, ως άλλη μια πράξη καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Η εγκύκλιος αυτή εκμεταλλευόμενη την κρίση αποφασίζει (με ξεκάθαρο τον κίνδυνο της παγίωσης) την αυθαίρετη μετακίνηση εργαζομένων από δομή σε δομή χωρίς ο/ η εργαζόμενος/ η να έχει το δικαίωμα επιλογής. Έτσι το καθεστώς της ελαστικής εργασίας με τους χιλιάδες αναπληρωτές, το προσοντολόγιο, τα “τσεκουρωμένα” εργασιακά δικαιώματα ολοένα και διευρύνεται. 



 
Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που καλούνται “βίαια” να αλλάξουν υπηρεσία ΗΔΗ εργάζονται σε κάποια δομή εκπαίδευσης παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης/ συμβουλευτικής εξ αποστάσεως στους μαθητές και τις οικογένειές τους, που το έχουν ακόμη περισσότερο ανάγκη λόγω των συνθηκών. Μέσω της εγκυκλίου καλούνται οι ίδιοι εργαζόμενοι ή να παρέχουν τις διπλάσιες υπηρεσίες ή να εγκαταλείψουν τους μαθητές που υποστηρίζουν. Γιατί και ποια παιδιά θα στερηθούν, για παράδειγμα, το δάσκαλο ή το ψυχολόγο τους;
Απαιτούμε:
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΚΕΣΥ τώρα.
  • Τη μετεγκατάσταση των δομών σε κατάλληλους χώρους, εφόσον κρίνεται αναγκαία.
  • Την άμεση χρηματοδότηση τους.
  • Οι συνάδελφοι που υποστηρίζουν παιδιά στα σχολεία να παραμείνουν στις θέσεις και το έργο τους.
  • Να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να ολοκληρωθούν οι γνωματεύσεις με σοβαρότητα, εγκυρότητα και όχι με “fast track” διαδικασίες. Αυτόματη ανανέωση των παραλλήλων στηρίξεων της προηγούμενης χρονιάς , χωρίς επαναξιολόγηση .
  • Να αρθεί άμεσα η δυνατότητα υποχρεωτικών αποσπάσεων και μετακινήσεων συναδέλφων από τον/την εκάστοτε Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης.
  • Καμία υποχρεωτική μετακίνηση συναδέλφου
  • Να γίνουν άμεσα μόνιμοι μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών σε γενική και ειδική αγωγή.
Το υπουργείο επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του!