28 Μαΐου 2020

Σχέδιο πρακτικού των συλλόγων διδασκόντων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση


Στο σχέδιο πρακτικού του συλλόγου μας αποτυπώνεται η συλλογική μας αντίθεση τόσο στην απευθείας μετάδοση της διδασκαλίας από την τάξη, όσο και στην συνέχιση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση στην περίοδο που είναι κλειστά τα σχολεία αλλά και στην τροπολογία (άρθρο 63) για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ευρύτερα. 


 
Δεν πρέπει να αποδεχτούμε να νομιμοποιήσουμε και να μονιμοποιήσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με ανοιχτά τα σχολεία.
Με το άνοιγμα των σχολείων επανερχόμαστε στην οργάνωση της διδασκαλίας μας και της επικοινωνίας μας με τον τρόπο που το κάναμε και πριν από την πανδημία.
Είναι φανερό ότι το Υπουργείο επιδιώκει να ανοίξει δρόμους για να μονιμοποιήσει την υποχρέωση των εκπαιδευτικών να αποδέχονται, με ανοιχτά τα σχολεία :
  • την κάμερα στη διδασκαλία του με όποια μορφή,
  • την υποχρέωση τους να κάνουν παράλληλα και μετά τη διδασκαλία άλλες μορφές διδασκαλίας/επικοινωνίας καθώς και
  • να επιτρέπουν τον έλεγχο στην καθημερινή τους δουλειά, την πορεία των μαθημάτων και της ύλης
Εμείς τώρα πρέπει να σταματήσουμε την συνέχιση τέτοιων διαδικασιών που άνοιξαν στο όνομα των κλειστών σχολείων και δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν και αύριο να χρησιμοποιηθούν ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ....………… κατά τη συνεδρίαση του αποφάσισε να μην εφαρμόσει την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 και τις οδηγίες για την ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως Εκπαίδευση/27-5-20 που εξειδικεύουν για το σχολικό έτος 2019-20 την τροπολογία άρθρο 63 του ν.4686/2020, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική. 
 
Τα παραπάνω ανοίγουν, κατά την παιδαγωγική μας εκτίμηση, ως συλλογικού επιστημονικού οργάνου της σχολικής μας μονάδας, σε επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία του σχολείου μας, δεν στηρίζονται σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και ανοίγουν τον δρόμο για μια ηλεκτρονική επιτήρηση όλων.
Εκτιμούμε ότι η μετατροπή της διδασκαλίας σε υποβαθμισμένο θέαμα παροχής πληροφοριών εναντιώνεται στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και αλλοιώνει τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών του σχολείου μας . Εκτιμούμε επίσης ότι με ανοικτά σχολεία δεν μπορεί να υπάρχει καμιά μορφή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, διότι υπονομεύται, με αυτό τον τρόπο, η πραγματική παιδαγωγική διαδικασία και απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο.
Για τη ζωντανή μετάδοση μαθημάτων: H σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Η διδασκαλία προϋποθέτει προσωπική επαφή και επικοινωνία, κλίμα εμπιστοσύνης και ελευθερίας. Ζητούμενο κάθε φορά η δημοκρατική αλληλεπίδραση και η συνεργασία της ομάδας των παιδιών και του/ της εκπαιδευτικού. 
 
Δεν μπορεί να συνεχιστεί καμιά μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με ανοικτά σχολεία . Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας οργανώνει το διδακτικό και εκπαιδευτικό του έργο όπως έκανε και πριν την αναστολή λειτουργίας του σχολείου. 
 
Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που την διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη στη διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα που προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020.»