26 Σεπτεμβρίου 2021

Έκτακτη ενημερωτική συνάντηση

 Α) Έκτακτη ενημερωτική συνάντηση όλων των υπηρετούντων συναδέλφων στη Σύρο , την Πέμπτη 16/09 , στις 18:00 , στο ανοιχτό γηπεδάκι δίπλα απ’ το νοσοκομείο κι απέναντι απ’ το Βιομηχανικό Μουσείο

Β) Αγωνιστική συμπαράταξη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 15 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι ,

Το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, η έλευση των μαθητών μας στις σχολικές αίθουσες, το αντάμωμα με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, το καλωσόρισμα στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές που παρουσιάστηκαν στα σχολεία μας, και οι στιγμές χαράς από το σχολικό αυτό συναπάντημα αποτελούν τη μία την ευχάριστη εικόνα. Δίπλα σε αυτήν η άλλη, η δύσμορφη, ελλειμματική κι αποτυχημένη εικόνα του επιτελικού κράτους, με την οικολογική καταστροφή του καλοκαιριού (κι όχι μόνο), τον τραγικό χειρισμό της πανδημίας και την κλιμακούμενη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης δε χάνει ευκαιρία να δείχνει το αντιεκπαιδευτικό κι αυταρχικό του πρόσωπο, στηριγμένο σε παρωχημένες ιδεοληψίες και πρακτικές που δεν είναι μόνο εμφανέστατα ταξικές και αντιπαιδαγωγικές, αλλά και εντελώς αναποτελεσματικές! Δε θα αποτελούσε υπερβολή να υποστηριχτεί ότι κάθε νομοθέτημα , κάθε Υ.Α. και εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (αξιολόγηση, αποδυνάμωση των Συλλόγων διδασκόντων, εσωτερική σχολική ιεραρχία, εργαστήρια δεξιοτήτων, εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, πρότυπα και πειραματικά, τρίμηνες συμβάσεις, περικοπές στην παράλληλη στήριξη, υπηρεσιακά συμβούλια προτεραιοποίηση κενών, κ.α ), εντάσσονται σε ένα ευρύτερο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του δημόσιου σχολείου, επιβάλλοντας ένα πλέγμα ασφυκτικού ελέγχου και χειραγώγησης που περισσότερο προσομοιάζει σε αναμορφωτήριο παλαιού τύπου και στρατόπεδο.

Όλα δείχνουν ότι και το νέο σχολικό έτος θα είναι μια πιστή επανάληψη του προηγούμενου, αφού η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά ακολουθεί τον δρόμο των μηδενικών μέτρων για την προφύλαξη της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών

·         Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, απαντούν με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών, ενώ ακούγεται ότι σχεδιάζουν την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

·         Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, απαντούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη και όχι μόνο.

·         Απέναντι στο αίτημα για καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό, απαντούν με 2ωρες συμβάσεις (!) και απολύσεις καθαριστριών/ών.

·         Απέναντι στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, απαντούν με self-test στους μαθητές και επί πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς, πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη.

·       Απέναντι στο αίτημα για επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντούν με απαράδεκτους εκβιασμούς και διαίρεση των εργαζομένων.


Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Σύλλογός μας:

α) στηρίζει το πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της Τετάρτης 15/09.

β) καλεί σε έκτακτη ενημερωτική συνάντηση όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που υπηρετούν στη Σύρο , την Πέμπτη 16/09 , στις 18:00 , στο ανοιχτό γηπεδάκι δίπλα απ’ το νοσοκομείο κι απέναντι απ’ το Βιομηχανικό Μουσείο, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. (Θα υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση για έκτακτες ενημερωτικές συναντήσεις στην Τήνο και τη Μύκονο).


γ) δηλώνει συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη του Σαββάτου 18/09 όλων των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ (οι Σύλλογοι της επαρχίας θα συνδεθούν διαδικτυακά) για κοινό συντονισμό ενός μαζικού , μαχητικού και νικηφόρου πανεκπαιδευτικού αγώνα διαρκείας.

Ούτε βήμα πίσω από την απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει (και βρίσκεται σε πλήρη ισχύ) οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΠΕΕΑ από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Οι εκφοβισμοί και οι απειλές του ΥΠΑΙΘ θα πέσουν στο κενό. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσουν την απεργία-αποχή συμπεριλαμβάνοντας όλα τα νέα δεδομένα που βάζει ο νόμος 4823.

 

Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, εκλογές στους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ με τη λήξη της θητείας τους (ή όσων έχουν ήδη λήξει οι θητείες τους) το φθινόπωρο. Απαίτηση από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να εκκινήσουν άμεσα τις κανονικές λειτουργίες με Γενικές Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κ.ο.κ.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ