26 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ

Αγαπητοί γονείς, αγαπημένα μας παιδιά, σας καλωσορίζουμε στο σχολείο.

Ευχόμαστε η χρονιά να είναι όμορφη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε για μια ακόμα φορά σε εσάς, γιατί ξέρουμε ότι όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες θα τα αντιμετωπίσουμε μαζί.

Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί έχουμε τις ίδιες αγωνίες να μείνουν ανοιχτά τα σχολείακαι να μην οδηγηθούν να κλείσουν για άλλη μια χρονιά, δημιουργώντας και νέα μορφωτικά ελλείμματα και μεγάλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στα παιδιά και μαθητές μας. Ενάμιση χρόνο τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της εγκληματικής αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας στη ζωή και την υγεία, στη μόρφωση και συνολικά στα δικαιώματα.


Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχουν υλοποιηθεί και πάλι τα βασικά αιτήματα που είχαμε εκπαιδευτικοί και γονείς ώστε να παραμείνουν ανοιχτά.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα μέχρι 15 το ανώτερο, να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας με μόνιμες προσλήψεις, να έχουμε μαζικά και στοχευμένα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Αντί για όλα αυτά, τα τμήματα για τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία εξακολουθούν να είναι 25άρια, στο προσωπικό καθαριότητας έχουμε απολύσεις και σε αρκετές περιπτώσεις μείωση του χρόνου απασχόλησης και τα τεστ διενεργούνται με ευθύνη γονέων και εκπαιδευτικών, με τους τελευταίους να επωμίζονται και το οικονομικό κόστος εξέτασής τους.

Ταυτόχρονα, επειδή τα σχολεία έμειναν πολλούς μήνες κλειστά και αυτό δημιούργησε τεράστια μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα απαίτησε μια σοβαρή δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Απαιτήσαμε μείωση και αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης με εντοπισμό των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικό – παιδαγωγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους, λειτουργία από την αρχή της χρονιάς προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία και ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. 

  Αντί γι’ αυτά το ΥΠΑΙΘ ασχολείται με την εφαρμογή των εντελώς ξεπερασμένων και επιζήμιων ιδεολογημάτων του, φέρνοντας μια σειρά από αντιεκπαιδευτικούς νόμους και διατάξεις, όπως την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής , την ενίσχυση του εξεταστικοκεντρικού συστήματος με εθνικού επιπέδου εξετάσεις στην Στ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου, τα εργαστήρια δεξιοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με τις γνώσεις, την αντεστραμμένη μάθηση όπου η διδασκαλία γίνεται στο σπίτι (!!!) και η εμπέδωση στο σχολείο και τελικά την αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, με αποκλειστικό στόχο τη μετάθεση των τεράστιων κρατικών ευθυνών στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους, Ένα σχολείο που θα λειτουργεί περισσότερο με όρους επιχείρησης, κάτω από ένα ασφυκτικό πλέγμα ελέγχου που θα εξοστρακίζει την παιδαγωγική ελευθερία, τη χαρά της δημιουργίας και τον παιδικό αυθορμητισμό. 

  Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε για να μην επικρατήσουν όλα αυτά. Εμείς οι εκπαιδευτικοί θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, επιμένουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο κλείσιμό τους, επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που θα αφήσουν τα παιδιά στο σχολείο και όχι εγκλωβισμένα στο σπίτι πίσω από οθόνες κι υπολογιστές.

Αγαπητοί γονείς, σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί και απευθύνουμε κάλεσμα για συνάντηση τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Μαζί να υπερασπιστούμε τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών και των μαθητών μας και να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της αληθινής γνώσης και της προοπτικής για έναν κόσμο χωρίς κοινωνικές ανισότητες και διαχωρισμούς , έναν κόσμο που όλα τα παιδιά θα έχουν τη θέση τους κάτω απ' τον ήλιο κι όλα τα παιδικά χαμόγελα θα ανθίζουν!

Σήμερα το μάθημα αρχίζει από Α ….όπως ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι , τα εντυπωσιακά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία της Δευτέρας και οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις - πορείες σε όλη τ...