18 Απριλίου 2016

Απόσυρση της τροπολογίας για τους αναπληρωτές – Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. 21 Απρίλη 2016 συμμετέχουμε μαζικά στη τρίωρη στάση εργασίας. Παράσταση διαμαρτυρίας 12 η ώρα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου.



Δάσκαλοι, καθηγητές, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής παλεύουμε αταλάντευτα για την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για το σύστημα προσλήψεων, της τροπολογίας για τα νηπιαγωγεία και τα τμήματα ένταξης, για την κατάργηση του ν.3848/10 (νόμος Διαμαντοπούλου), για τη σύσταση οργανικών και την κατοχύρωση διδακτικών αντικειμένων, για μαζικούς διορισμούς στο σύνολο των πραγματικών κενών της εκπαίδευσης, που ανέρχονται σε πάνω από 27.000, δίχως να υπολογίζονται οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις.


Οι λογικές των περιπλανώμενων εκπαιδευτικών κρατά σε ομηρία χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους και δεν συνιστά ασφαλώς ουσιαστική πρόταση για το δημόσιο σχολείο και τη διασφάλιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Οι 3.000 λιγότερες προσλήψεις σε συνδυασμό με τα πάνω από 3.500 κενά με τα οποία κλείνει η φετινή χρονιά καθώς και τις επικείμενες χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις αφήνουν τα σχολειά ορφανά από εκπαιδευτικούς και τα παιδιά χωρίς δασκάλους. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόταση για σύστημα μόνιμων διορισμών (ούτε πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό), μπορούμε όλοι να φανταστούμε το τοπίο στην εκπαίδευση από Σεπτέμβρη!

Είναι ολοφάνερο για μας ότι η εξοικονόμηση πόρων στη βάση της μείωσης του κόστους αποτελεί την κεντρική επιλογή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Ο μειωμένος προϋπολογισμός για προσλήψεις, τα εξανεμισμένα κονδύλια ΕΣΠΑ (υπόλοιπο 190 εκ. € μέχρι το 2020, την ώρα που μόνο για τη φετινή χρονιά αξιοποιήθηκαν 160 εκ.) και οι μηδενικοί διορισμοί καθορίζουν το σύνολο των τροπολογιών που κατατίθενται το τελευταίο διάστημα. Η εξοικονόμηση προσωπικού θα περάσει μέσα από τις αθρόες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα νηπιαγωγεία, από την επέκταση της διδακτικής ώρας ή και του εργασιακού ωραρίου, από την κατάργηση διδακτικών αντικειμένων, την πλήρη κατάργηση των ΕΑΕΠ και του ολοημέρου (όλα τα σχολεία στη 1.15), το πέρασμα των υποστηρικτικών δομών σε πόρους και χρηματοδότηση εκτός υπουργείου παιδείας (άρα χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με 5μηνες συμβάσεις κοινωφελών προγραμμάτων και voucher), την κατεδάφιση ειδικής αγωγής (κατάργηση τμημάτων ένταξης και τέλος παράλληλης στήριξης, άνοιγμα για ιδιωτικοποίηση μέσω της χρήσης κουπονιών). Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όχι μόνο οι εργασιακές σχέσεις αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, θα πεταχτούν στον Καιάδα.

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!

Η πολιτική επιδίωξη του Υπουργείου είναι να μας διασπάσει και να μας οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο στον οποίο θα είμαστε όλοι εναντίον όλων για να επιβιώσουν οι πιο κανίβαλοι από όλους μας. Το κυνήγι μορίων, η συζήτηση των επιμέρους κριτηρίων και η εμπλοκή στη συζήτηση γύρω από το σχέδιο που καταθέτει το Υπουργείο (με τη λογική αν με συμφέρει ή όχι, αν με αφορά ως μόνιμο ή όχι) στηρίζει το υπουργείο και τις πολιτικές απολύσεων και «αδειάσματος» των σχολείων από εκπαιδευτικούς. Οποιαδήποτε λογική και πρακτική που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματα της τάδε ή της δείνα υποκατηγορίας αναπληρωτών ή θα έχουμε μικροβελτιώσεις μόνο αν δεν ενοχλούμε και δεν αντιπαλεύουμε την πολιτική της κυβέρνησης-ΟΟΣΑ-ΕΕ-ΔΝΤ, μόνο αν έρπουμε και γλείφουμε στους διαδρόμους του Υπουργείου μας κάνει πιόνια στη σκακιέρα του και δίνει πισώπλατα μαχαιρώματα στον αγώνα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για ριζική αύξηση των δαπανών στην παιδεία, για το σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης που θα χωρά όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Με πείσμα και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μάχη για τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, για μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

  • Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 / 4 στις 12:00 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ν. Αιγαίου. Για τη συμμετοχή των συναδέλφων στην κινητοποίηση προκηρύσσουμε (με βάση και τη σχετική απόφαση της ΔΟΕ αρ.584 18/4/2016) τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11π.μ – 2μ.μ ). 
  • Απαιτούμε να αποχωρήσουν άμεσα ΟΛΜΕ-ΔΟΕ από το στημένο κυβερνητικό μονόλογο που βαφτίζεται «εθνικός διάλογος για την παιδεία». Όλοι στον αγώνα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών τροπολογιών, για να μην κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, για δίχρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, για την κατάργηση του ν. Διαμαντοπούλου, για αγώνα διαρκείας ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που κατεδαφίζουν με το νομοσχέδιο-έκτρωμα την κοινωνική ασφάλιση και δρομολογούν ακόμη μεγαλύτερη φορο-λεηλασία. Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να στηρίξουν τα αιτήματα δεκάδων συλλόγων ΠΕ και ΔΕ και χιλιάδων συναδελφισσών και συναδέλφων που τάχθηκαν καθολικά ενάντια στο νομοσχέδιο και να κηρύξουν ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε. που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση