13 Απριλίου 2016

Σχετικά με το νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών


 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους / ισσες αναπληρωτές / τριες σε έκτακτες Γ.Σ για να οργανώσουμε τη δράση μας τη Δευτέρα 18 / 4 στις 18:30 στο 4ο Δ.Σ Ερμούπολης και στο 2ο Δ.Σ Τήνου.

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε την Παρασκευή 8/4 σε κοινοποίηση ενός κατάπτυστου σχεδίου-διάταξης για το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών της επόμενης χρονιάς, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων στον κόσμο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Πρώτον, το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών αποτελεί ομολογία μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση. Βαδίζουμε ολοταχώς, παρά τις ποικίλες υποσχέσεις για 20.000 μόνιμους διορισμούς, στην έκτη κατά σειρά σχολική χρονιά με μηδενικούς διορισμούς, παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις που υπήρξαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Δεύτερον, το ίδιο το υπουργείο επιβεβαιώνει την ένδεια κονδυλίων για ικανές προσλήψεις ακόμη και για αναπληρωτές, προετοιμάζοντας το κλίμα για σημαντική μείωσή τους. Τα νούμερα άλλωστε το αποδεικνύουν περίτρανα : Το Υπουργείο έχει χρησιμοποιήσει μόνο για φέτος το 40% των χρημάτων του ΕΣΠΑ (160 εκ. σε σύνολο 340 εκ.) που υπάρχουν ως το 2020. Σε απλά ελληνικά, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί, αλλά θα βιώσουμε απολύσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται εδώ και χρόνια στο δημόσιο σχολείο με ελαστική σχέση απασχόλησης. 

Τρίτον, το νέο σύστημα πρόσληψης θα είναι κινούμενη άμμος. Στόχος είναι να μη γνωρίζει κανείς εκπαιδευτικός πια θα είναι η θέση του στους πίνακες της κάθε χρονιάς. Το κυνήγι των προσόντων και του επαγγελματικού προφίλ που θα εισάγει ο ΑΣΕΠ, θα είναι ο ατομικός δρόμος διεκδίκησης μιας θέσης στην ελαστική εργασία. Η ακύρωση της προϋπηρεσίας επιδιώκει να αφαιρέσει κάθε σταθερότητα και σχετική ασφάλεια. Μέχρι τώρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είχαν μια σχετική βεβαιότητα ότι θα εργαστούν την επόμενη χρονιά, αν οι προσλήψεις παραμείνουν αριθμητικά ίδιες. Τώρα πρέπει να εμπεδωθεί στους εκπαιδευτικούς η λογική ότι όσα χρόνια και αν δουλέψουν δεν πρόκειται να κατοχυρώσουν δικαίωμα στην εργασία, ούτε το κράτος έχει υποχρέωση να προσλάβει αυτούς που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας και καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο νόμος 3840 της αλησμόνητης κυρίας Διαμαντοπούλου είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος πίσω από τον οποίον οχυρώνονται οι αριστεροί διαχειριστές του μνημονίου, καλλιεργώντας τον εμφύλιο στο χώρο των αναπληρωτών συναδέλφων . Και η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο δε βρίσκεται ακόμα σε πλήρη ανάπτυξη. Όπως δηλώνει το Υπουργείο, οι νέες διατάξεις είναι μεταβατικές. Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.


Τέλος, η διάταξη για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών αποτελεί επιμέρους ψηφίδα σε ένα σύνολο αντιεκπαιδευτικών αλλαγών στην κατεύθυνση του φτηνού σχολείου της αγοράς, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών και προσωπικού, την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών και τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου αναλυτικού προγράμματος- λάστιχου που προοπτικά υπονομεύει το δικαίωμα της νέας γενιάς στην ολόπλευρη μόρφωση. Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία μετάλλαξης-κλεισίματος των τμημάτων ένταξης , η νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων που οδηγεί σε νέες συγχωνεύσεις και σε συρρίκνωση της προσχολικής αγωγής , η φημολογία για ένα νέο τύπο δημοτικού σχολείου που θα περιλαμβάνει μείωση διδακτικών αντικειμένων και αναδιάρθρωση των ωρολόγιων προγραμμάτων, στη βάση πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων “οικονομικής αποδοτικότητας”, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση προχωράει, με βάση τη μνημονιακή συμφωνία του καλοκαιριού, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ στο δημόσιο σχολείο. Πιο απλά από τον Σεπτέμβρη, κάποιοι συνάδελφοι θα μείνουν άνεργοι, κάποιοι θα συνεχίσουν στο καθεστώς της εργασιακής ομηρείας-ελαστικοποίησης, πολλοί θα μετακινηθούν και όλοι θα βιώσουν την εντατικοποίηση και τον περιορισμό των εργατικών τους δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή, το Δ. Σ. του συλλόγου μας καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα την τροπολογία – έκτρωμα για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και να νομοθετήσει με βάση τις πάγιες θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, για ένα σύστημα μόνιμων μαζικών διορισμών με βάση την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την παλαιότητα του πτυχίου τους.
Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να επιληφθεί άμεσα του συγκεκριμένου θέματος ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας κι απαιτούμε να αποχωρήσει η Δ.Ο.Ε. από τον προσχηματικό εθνικό «διάλογο» για την Παιδεία, που μοναδικό στόχο έχει να παρέχει νομιμοποίηση στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο. 
  
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΜΟΝΟ, ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΤΟΥΣ.
  • ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ». ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.