28 Μαΐου 2022

Απάντηση ενωτική και μαζική στον εμπαιγμό με τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ!

 


Με διαρροές στον επίσημο Τύπο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αλλαγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων, επιδιώκοντας να μεταθέσει τις ευθύνες της χρόνιας  αδιοριστίας , των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών και της υποστελέχωσης των σχολείων  στην ατομική ευθύνη και βαφτίζοντας τον εμπαιγμό «διαφάνεια» και «αξιοκρατία».

Πιο συγκεκριμένα, επανέρχεται η συζήτηση για τη διενέργεια διαγωνισμού του ΑΣΕΠ από το 2023 κι έπειτα, η επιτυχία στον οποίο θα αθροίζεται στον ατομικό φάκελο προσόντων για μια θέση στον ήλιο της χρόνιας ελαστικής εργασίας. Με λίγα και απλά λόγια, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις δεκάδες εξετάσεις που ακολούθησαν για την κτήση του πτυχίου μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο διατηρεί ακέραιο το αέναο κυνήγι προσόντων - από την τσέπη πάντοτε των συναδέλφων αναπληρωτών, αλλά και «αποφασίζει και διατάζει» να ξαναγυρνούν και ως διαγωνιζόμενοι στην πίσω πλευρά των θρανίων, σε έναν διά βίου εξευτελισμό εξετάσεων με την προοπτική της εννεάμηνης σύμβασης στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αναπληρωτές που, στα μάτια του ΥΠΑΙΘ,  περισσότερο φαντάζουν ως αριθμοί σε πίνακες-κινούμενη άμμο, με μια βαλίτσα στο χέρι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, οικονομικά και ψυχολογικά εξαντλημένοι,  αναπληρώνοντας τον ίδιο τους τον εαυτό, δεδομένων των 30.000 σχεδόν συνταξιοδοτήσεων καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών από το 2010 κι έπειτα.

Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, απέναντι στο φθηνό και εμπορευματοποιημένο σχολείο των ταξικών και εξεταστικών φραγμών, των εφήμερων δεξιοτήτων και της εργασιακής αναξιοπρέπειας, χρειάζεται να βρεθούμε ενωμένοι, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο δωρεάν σχολείο, το σχολείο της ολόπλευρης γνώσης, της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημιουργίας, το σχολείο των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ένα σχολείο αγκαλιά για όλα τα παιδιά.

ΔΕ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

·         Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και αποκατάσταση της κανονικής ροής διορισμών κάθε χρόνο βάσει συνταξιοδοτήσεων (1:1) και των νέων αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/-τριών.

·         Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα απ' το πτυχίο,  αποτελώντας τη μόνη προϋπόθεση διορισμού, σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.

·         Κατάργηση του προσοντολόγιου Γαβρόγλου.

·         Δωδεκάμηνες συμβάσεις αναπληρωτών, αποκλειστικά για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών κενών, με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα.

·         Εννεάμηνη άδεια μητρότητας. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των τριμηνιτών αναπληρωτών.

·         Λήψη άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων συναδέλφων: επαναφορά του ωραρίου μας στα προ του 2013 επίπεδα, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, μείωση του αριθμού των μαθητών/-τριών ανά τάξη, επαναφορά όλων των ειδικοτήτων που εξοβελίστηκαν από τα νέα αναλυτικά προγράμματα,  και πλήρη διαφάνεια στις τοποθετήσεις.

·         Επίδομα ανεργίας για όλους και όλες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί το απαράδεκτο πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας στην τετραετία.

Χωρίς κατηγοριοποιήσεις και πλαστούς διαχωρισμούς, να ενώσουμε τη φωνή μας και να διεκδικήσουμε το σχολείο που αξίζει σε μας και τους μαθητές μας