28 Μαΐου 2022

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ

 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ενόψει της ενδεχόμενης μετατροπής του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου σε Πρότυπο καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες της Σύρου σε συγκέντρωση ενημέρωσης για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην συριανή κοινωνία.

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 στις 7 το απόγευμα όλοι και όλες στην πλατεία Μιαούλη.

ΟΧΙ στην μετατροπή του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΕΠΑΛ σε πρότυπο!

ΟΧΙ στον αποκλεισμό μαθητών από τα σχολεία!

 


 

 

Όχι στη μετατροπή του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου σε Πρότυπο
 
Γονείς και εκπαιδευτικοί του νησιού πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, ύστερα από σχετική και ερήμην των ενδιαφερομένων γνωμοδότηση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας Νοτίου Αιγαίου ΣΣΠΑΕ, να μετατρέψει το μοναδικό Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο της Σύρου σε «Πρότυπο».
 
Το θέμα ανέδειξε ο σύλλογος διδασκόντων του ΕπαΛ Σύρου. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη
ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση
και απόπειρα αιφνιδιασμού της σχολικής κοινότητας του νησιού. 
 
Η απόφαση του ΥΠΑΙΘ να δημιουργήσει πειραματικά και πρότυπα σχολεία είναι ιδεολογική και
αμφιλεγόμενη. Ο αριθμός των εισακτέων σε ένα «πρότυπο» ΕπαΛ καθορίζεται με υπουργική απόφαση κάθε Απρίλιο. Το κριτήριο εισαγωγής είναι ο βαθμός του απολυτηρίου του Γυμνασίου. Κάποια παιδιά θα περάσουν και κάποια παιδιά θα μείνουν απέξω!
 
Ως γονείς και εκπαιδευτικοί καταθέτουμε τις ανησυχίες μας:  
 
Πώς είναι δυνατόν το ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΠΑΛ να μετατραπεί σε «πρότυπο»; Τα παιδιά που δεν θα γίνουν δεκτά σε αυτό σε ποιο ΕΠΑΛ θα πάνε; Θα πάνε στη Μύκονο; Θα πάνε στην Πάρο; Που; Στη Σύρο είδαμε φέτος την μετατροπή σχολείων (νηπιαγωγείου, δημοτικού & γυμνασίου) σε πειραματικά! Διαφωνεί κανείς ή συμφωνεί, ΟΛΟΙ έχουν την επιλογή να πάνε τα παιδιά τους σε κανονικές σχολικές δομές.
 
Από την άλλη το «πρότυπο» ΕΠΑΛ δεν είναι σχολείο εκπαίδευσης, είναι σχολείο κατάρτισης. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών, η εξοικείωσή τους με τον πολιτισμό της κοινωνίας και του τόπου τους, θυσιάζονται στην τεχνική κατάρτιση. Ακόμα χειρότερα, το «πρότυπο» ΕΠΑΛ προσαρμόζει τις ειδικότητες και το αναλυτικό του πρόγραμμα στις εντελώς ειδικές και εφήμερες ανάγκες των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει 4 μέρες μάθημα και μία μέρα πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις. Δεκαπεντάχρονα παιδιά θα οδηγηθούν να δουλέψουν χωρίς μισθό και χωρίς ασφάλιση σε επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα. Θα θελήσουν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν κάποιον να τα εκπαιδεύει και να τα κρατάει ασφαλή; Θα πειθαρχήσουν, τόσο μικρά παιδιά, στις υποδείξεις ασφαλείας;
Επιπλέον, η ύπαρξη ενός προτύπου σχολείου στρεβλώνει και το υπόλοιπο σχολικό σύστημα. Ο ανταγωνισμός για «καλύτερο» απολυτήριο θα δηλητηριάσει στα γυμνάσια τις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους. Θα επιβαρύνει τις οικογένειες με φροντιστήρια για την εισαγωγή στο «καλό» ΕΠΑΛ και θα στιγματίζει παιδιά με το βάρος μιας αποτυχίας.
 
Για τους λόγους αυτούς:
  •  Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην μετατροπή του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ Ημερήσιου ΕΠΑΛ της Σύρου σε «Πρότυπο».
  •  Απαιτούμε να παραμείνει το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου και εάν η πολιτεία θεωρεί ότι χρειάζεται «Πρότυπο ΕΠΑΛ» ας ιδρύσει ένα νέο σχολείο!
  • Απαιτούμε όλοι μαθητές και οι μαθήτριες του νησιού μας να έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε σχολεία όλων των βαθμίδων χωρίς κανενός είδους αποκλεισμούς
  • Το θέμα αφορά όλη την Συριανή κοινωνία, γι’ αυτό και ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί άμεσα.
 
Πρωτοβουλία Γονέων και Εκπαιδευτικών ενάντια στη μετατροπή του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου σε Πρότυπο