06 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Διατήρηση της ισχύουσας σύμβασης για τις σχολικές καθαρίστριες με πλήρεις αποδοχές και κάλυψη όλων των κενών


 


Συνυπογράφουμε την ακόλουθη ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, ενώνοντας τη φωνή μας μαζί τους και κυρίως με τις σχολικές καθαρίστριες απαιτώντας την εφαρμογή του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, με πλήρεις αποδοχές για εξίμισι ώρες εργασίας και ταυτόχρονη κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.

Οι δαπάνες για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία πρέπει να είναι για κάθε Δήμο και κάθε κυβέρνηση απόλυτη και πρωταρχική προτεραιότητά τους!!

 

 

Περιγραφή κατάστασης σχολικών καθαρισμών- Διεύρυνση ωραρίου

Εργαζομένων- Πρόσληψη προσωπικού

Η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της επιλεκτικής οικονομίας που κάνει στα έξοδά της, πήρε την απόφαση να μειώσει τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστών/στριών. Οι σχολικοί καθαριστές/στριες με πλήρες ωράριο, έχουν ως ευεργέτημα να εργάζονται 1,5 ώρα λιγότερη, ως κεκτημένο της ομοσπονδίας τους, βάση της σύμβασης που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση. Δηλαδή με πλήρες ωράριο έχουν δικαίωμα να εργάζονται για 6.30 ώρες.

Η Δημοτική Αρχή τους έκανε τις νέες συμβάσεις για 6ωρο κόβοντας ουσιαστικά όχι μόνο μισή ώρα αλλά ολόκληρο το δικαίωμά τους αυτό. Έτσι τους στερεί το πλήρες ωράριο για να κάνει οικονομία στην μισθοδοσία και στην ασφάλιση των εργατών καθαριότητας. Μια οικονομία της τάξης των 20.000 ευρώ (είκοσι χιλιάδων ευρώ) που έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση του αρμοδίου τμήματος που όχι μόνο δεν εισηγήθηκε μείωση ωραρίου, αλλά ζήτησε 6 καθαριστές παραπάνω για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες καθαρισμού των σχολείων.

Η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που το αποφάσισαν, θεωρούν ότι γνωρίζουν καλύτερα πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθαριστούν τα 32 σχολεία που έχει το νησί. Ο αν. προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος, που την σχολική χρονιά 2020-2021 είχε την μέριμνα και την οργάνωση της καθαριότητας των 32 σχολείων υπό συνθήκες covid, υπερέβαλλε εαυτόν μαζί με τους σχ. καθαριστές ώστε να είναι αξιοπρεπώς καθαρισμένα τα σχολεία και είχαν την ελπίδα ότι θα αναγνωριστεί ο κόπος τους αυτός.

Οι σχολικοί καθαριστές πολλές φορές εργάζονταν ακόμη και πέρα από το ωράριο της σύμβασής τους, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους, αντιλαμβανόμενοι ότι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της εργασίας τους, έχει να κάνει ουσιαστικά με ανήλικους μαθητές και τη διασφάλιση της υγείας τους. Η Δημοτική Αρχή αντί να τους επιβραβεύσει για την θέλησή τους να εργάζονται αγόγγυστα, πραγματοποιώντας εργασίες πολλές φορές πέραν των αρμοδιοτήτων τους, τους αφαιρεί μέρος της μισθοδοσίας τους σε μια εποχή γενικευμένης ακρίβειας και ανατιμήσεων που τα λίγα χρήματα αυτά συντηρούσαν τις οικογένειές τους. Τους αφαιρεί χρήματα όταν στην ερχόμενη σχολική χρονιά, εκτός από το υγειονομικό πρόβλημα που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, προκύπτει και το διευρυμένο ωράριο των ολοήμερων σε κάποιες σχολικές δομές του νησιού μας.

Οι εργαζόμενες/οι, στην καθαριότητα των σχολείων επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την υγεία των παιδιών μας, το οποίο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας καθίσταται κρίσιμο. Εργάζονται χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου, και η απαίτησή μας, είναι η μονιμοποίηση στις θέσεις εργασίας τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η μονιμοποίησή τους εμποδίζεται από τις πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που κρατούν τις σχολικούς καθαριστές σε θέσεις ομηρίας.

Αντιλαμβανόμενοι την τεράστια ευθύνη που έχει η κυβέρνηση η οποία χρηματοδοτεί για το νησί μας 25 καθαριστές για 32 σχολεία, απαιτούμε με κάθε τρόπο, να αναλάβει την υποχρέωσή της για την καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων και να μην τα φορτώνει στις πλάτες των δημοτών που ήδη έχουν πληρώσει ξανά και ξανά μέσω της άμεσης κι έμμεσης φορολόγησης. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, η Δημοτική Αρχή είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα των σχολείων και υποχρεωμένη να μην κάνει εκπτώσεις σε τέτοιου είδους έξοδα αλλά να μονιμοποιήσει όλους τους σχολικούς καθαριστές/στριες όπως έχουν τολμήσει άλλοι δήμοι.

Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή ζητούμε την στήριξή σας, για την διεύρυνση του ωραρίου όλων των σχολικών καθαριστών/στριών, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μετά την υπογραφή της σύμβασής τους, καθώς και την πρόσληψη νέων καθαριστών/στριών, βάση της εισήγησης του αρμόδιου τμήματος, που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των σχολείων.

 

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων

του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

 

Η Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας

 

Άννα Βαμβακάρη                                        Απόστολος Μάρης



 

 Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 

·         Π.Ε  Σύρου - Τήνου - Μυκόνου

·         Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων