25 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Με ενότητα κι αγώνα απαντάμε και σ'αυτή τη δικαστική προσφυγή του ΥΠΑΙΘ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

μπροστά στο μαζικό κύμα συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην Απεργία-Αποχή που έχει κηρύξει η ΔΟΕ, το Υπουργείο Παιδείας πανικόβλητο, προσφεύγει για τέταρτη φορά δικαστικά για να βγάλει την Απεργία-Αποχή παράνομη και καταχρηστική, καταφεύγοντας για μια ακόμα φορά στην τρομοκράτηση και την καταστολή.

Αλλά η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαντλείται στη μια μέρα των εκλογών και η επικαλούμενη δημοκρατική νομιμοποίηση, προφανώς και δε φαίνεται απ'τον αριθμό των προσφυγών εναντίον των εκπαιδευτικών, που με τόση σπουδή καταθέτει το υπουργείο. Μάλιστα σε μιάμιση ώρα απ'την παράδοση του εξωδίκου στα γραφεία της ΔΟΕ (22/09 στις 11:30) ζητούνταν να παρευρεθεί η ΔΟΕ σε δίκη την ίδια μέρα στις 13:00, γιατί πράγματι είναι σημαντικότατο πρόβλημα για το ΥΠΑΙΘ να μη σκύβει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων το κεφάλι στις ιδεοληψίες και τον αυταρχισμό. Τελικά το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της ΔΟΕ για αναβολή και η δίκη θα γίνει τη Δευτέρα 26/9, στις 13.15  στην Ευελπίδων!

Για την περιστολή δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κινείται με αξιοθαύμαστη ταχύτητα, την ώρα που κλείνει τα μάτια στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Την ώρα δηλαδή που τα κενά σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό θα ξεπεράσουν και φέτος τις 50 χιλιάδες, την ώρα που η ελλιπής στελέχωση των σχολείων μεγαλώνει κι άλλο λόγω κόβιντ, την ώρα  που ακόμα και σήμερα αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενοι που υπηρετούν σε πολύ τουριστικές περιοχές αναζητούν στέγη, είτε μένοντας στριμωγμένοι σε δωμάτια τρεις και τέσσερις είτε πληρώνοντας ξενοδοχείο, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή, σε συνθήκες μάλιστα πρωτοφανούς ενεργειακής ακρίβειας, την ώρα που οι τιμές των βασικών αγαθών συνεχώς αυξάνονται και οι μισθοί μειωμένοι απ'το πρώτο μνημόνιο από 25% - 40% παραμένουν καθηλωμένοι.

Όμως  ό,τι κι αν κάνουν, η αγωνιστική διάθεση του κλάδου δεν κάμπτεται. Ό,τι κερδίζει η κυβερνητική εξουσία στους διαδρόμους του Υπουργείου ή της Βουλής,  στις αίθουσες των δικαστηρίων και στην πολυπροβαλλόμενη πλαστή μιντιακή εικόνα, χάνεται όταν αντικρίζει τη σκληρή πραγματικότητα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη σχετικά με τη δικαστική απόφαση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για το σχολείο που αξίζουν οι μαθητές και τα παιδιά μας!

Συσπειρωνόμαστε γύρω από τους Συλλόγους μας και την Ομοσπονδία, αναμένοντας τις νέες αποφάσεις και οδηγίες που θα ακολουθήσουν.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ- ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ  ΑΠΟ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ !

Καλούμε όσες και όσους συναδέλφους δεν έχουν ακόμη υπογράψει και όσα σχολεία δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών να την υλοποιήσουν άμεσα και με καθολική συμμετοχή.   

Ενώνουμε τη φωνή αντίστασης στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου με όλες και όλους τις/τους συναδέλφους και κυρίως με όσες κι όσους θα παρίστανται στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΔΟΕ , τη Δευτέρα 26/09 , στις 12.30 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

 

 

 

 

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών :

 

  • Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»
  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων
  • Πάρου - Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»
  • Σύρου - Τήνου - Μυκόνου