22 Απριλίου 2013

Αποφάσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για την οργανικότητα των σχολείων . Συλλογος 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης και 5ου Δ.Σ Ερμούπολης


Δυο χρόνια μετά το σαρωτικό κύμα των συγχωνεύσεων των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας ξαναχτυπά.
Με νέα επείγουσα εγκύκλιο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (44506/Δ4/2-4-2013) ζητείται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εντός 2 ημερών, να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβεί στη μείωση της οργανικότητας των σχολείων σε όλη την ελληνική επικράτεια. 
 
Το αποκλειστικό κριτήριο για την ‘νέα’ οργανικότητα των σχολείων φαίνεται να είναι ο αριθμός των μαθητών κάθε σχολείου διαιρούμενος με το 25 (ανώτατο όριο τμήματος αυτή τη στιγμή).
Συγκεκριμένα, σχολεία με 100 έως 125 μαθητές (όπως το 6ο Δημοτικό Σχολείο) πρέπει να μετατραπούν σε πενταθέσια (5 δηλαδή δασκάλους έναντι των 7 τουλάχιστον που έχουν αυτή τη στιγμή, 6 τάξεις και Ολοήμερο) ενώ σχολεία με λιγότερους από 100 μαθητές (π.χ.Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, 3ο Δημοτικό Ερμούπολης) πρέπει να μετατραπούν σε τετραθέσια (με 4 δηλαδή δασκάλους), χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη του την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας στην περιοχή μας.
Κάτι τέτοιο συνεπάγεται βέβαια τη συνδιδασκαλία 2 τουλάχιστον τμημάτων: όποιων φυσικά ‘βολεύουν τους αριθμούς’ (ως 25 μαθητές ανά τμήμα), ανεξάρτητα από την ηλικία και την τάξη φοίτησης των μαθητών. Ένας δάσκαλος μπορεί λ.χ. να διδάσκει ταυτόχρονα τμήμα της Α’ τάξης με 12 παιδιά και τμήμα της Δ’ τάξης που αριθμεί 13 παιδιά!.
Γιατί φυσικά δεν είναι όλα τα τμήματα ισάριθμα σε ένα σχολείο αφού το κράτος –δυστυχώς!- δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει τις γεννήσεις ανά χρονιά και γειτονιά.
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, το σύνολο των σχολείων στις Κυκλάδες καρατομούνται, ενώ στη Σύρο όλα τα 6θέσια σχολεία υποβαθμίζονται σε 5θέσια ή 4θέσια. Και σίγουρα, πάντα καραδοκεί ο κίνδυνος να μην δεχτούν προνήπια το νέο σχολικό έτος.
Γιατί όμως άραγε να γίνεται κάτι τέτοιο; Μα γιατί τα Μνημόνια και οι δημοσιονομικοί τους στόχοι επιβάλλουν την άμεση απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και η Πολιτεία ψάχνει να βρει τρόπους και δικλείδες να την υλοποιήσει. Μετά την υγεία λοιπόν, η παιδεία είναι ο επόμενος στόχος διάλυσης του κοινωνικού κράτους.
Μπροστά σε αυτόν τον καταφανή και επαίσχυντο σχεδιασμό του Υπουργείου οι γονείς του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες για να υπερασπίσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της δωρεάν παιδείας για τα παιδιά μας, για να μην υποβαθμιστούν και εκποιηθούν τα σχολεία μας !

 Σύλλογος Γονέων 5ου Δ.Σ Ερμούπολης 
 
Με αφορμή την κοινοποίηση της εγκυκλίου για μεταβολές στις οργανικότητες στα Δημοτικά σχολεία του νησιού μας και παρά τις διαβεβαιώσεις από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, επειδή όπως λένε έχουν  τεκμηριωμένη πρόταση ώστε να παραμείνουν τελικά οι οργανικές  θέσεις όπως έχουν, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Η απόφαση για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων ή η υποβάθμιση της οργανικότητάς τους (5-θέσια, 4-θέσια) θα μειώσει δραματικά την προσφερόμενη εκπαίδευση στα παιδιά μας. Οι αναλογίες που τίθενται (αριθμός μαθητών-τάξεις-εκπαιδευτικών) είναι αν μη τι άλλο άστοχες, λαμβάνοντας υπ’όψιν την νησιωτικότητα της περιοχής μας.
Αποφασίζοντας να θεσμοθετήσετε-νομοθετήσετε τις παραπάνω προτάσεις σας  συνδράμετε στην υπερτροφία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όσοι μαθητές παραμείνουν στα δημόσια σχολεία θα νιώθουν σαν παιδιά ενός άλλου θεού όπως συνέβαινε τις δεκαετίες του 50 και 60.
Διαλύοντας  την Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση οδηγείτε τις επόμενες γενιές Ελλήνων σε αφανισμό. Μην ρίξετε τα παιδιά μας βορά στον βωμό του δημοσιονομικού εξορθολογισμού. Σε αυτά στηρίζουμε όλες τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.
Οι θυσίες που έχουν γίνει ήδη από όλους μας είναι πολλές. Δεν χρειάζεται να «πειράξουμε» και την Δημόσια Εκπαίδευσή μας. Μιλάτε για την αναγκαιότητα να βρεθεί η χώρα μας άμεσα σε αναπτυξιακή πορεία. Χωρίς μορφωμένους ανθρώπους πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος;
Εμείς ήδη πληρώνουμε το ότι τόσα χρόνια επιλέγαμε, όπως αποδείχτηκε,  λάθος ανθρώπους να μας κυβερνούν. Αφήστε τουλάχιστον τα παιδιά μας, που μόλις ξεκινούν τη ζωή τους, έξω από αυτά τα παιχνίδια.
Για τους παραπάνω λόγους εάν κάνετε πράξη τα όσα ευαγγελίζεστε σύμφωνα με την εγκύκλιο θα μας βρείτε ενωμένους και μαχητικούς απέναντί σας.