06 Απριλίου 2013

Όχι στη συγχωνεύση και υποβάθμιση σχολικών μονάδων . Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άνω Σύρου


Τα Μνημόνια και η «οικονομική εξυγίανση» ξαναβάζουν στο στόχαστρο την πολύπαθη Δημόσια Παιδεία, επαναφέροντας το θέμα των συγχωνεύσεων. Με επείγουσα εγκύκλιο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Π.Ε. & Δ.Ε. (44506/Δ4/2-4-2013) ζητείται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εντός 2 ημερών, να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών «ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών», οι οποίες είναι «δυσανάλογες με το μαθητικό δυναμικό»…


Από το συγκεκριμένο έγγραφο διαφαίνεται ότι ο ιδανικός αριθμός μαθητών για κάθε τάξη είναι το 25 και γι’ αυτό η ύπαρξη ενός εξαθέσιου σχολείου απαιτεί 126 μαθητές, ενώ σχολεία με κάτω από 100 μαθητές μετατρέπονται απευθείας σε τετραθέσια, ξυπνώντας μνήμες από τις αφηγήσεις της γιαγιάς μας για το σχολείο της κατοχής.

Αδιαφορώντας λοιπόν για την ιδιαιτερότητα των Κυκλάδων και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, μοιραία θα οδηγηθούμε στη δημιουργία τετραθέσιων και πενταθέσιων Δημοτικών σχολείων, όπου θα συμπτύσσονται τάξεις που θα βολεύουν αριθμητικά. Εάν δηλαδή το σύνολο των μαθητών της τρίτης και της πέμπτης φτάνουν τους 25, αυτή η ένωση θα αποτελεί και τη νέα τάξη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, τόσο το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, όσο και άλλα σχολεία του νησιού επιβαρύνουν κατά τα λεγόμενα δυσβάσταχτα τον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν σε πενταθέσια ή τετραθέσια. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πως ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, κος Διονύσης Μεσσάρης, σχετικά με την υποβάθμιση των σχολείων υποστήριξε πως «το θέμα είναι να είναι ηθικό αυτό που θα προτείνουμε. ... Οι πολίτες όλα αυτά τα επωμίζονται και τα πληρώνουν. Θα πρέπει εμείς να κάνουμε το ηθικό»

Εμείς οι γονείς σε όλα αυτά απαντούμε πως ηθικό είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας να είναι ανάλογη με τις θυσίες που έχουμε κληθεί να κάνουμε ως τώρα. Ηθικό είναι να μην απολυθούν δάσκαλοι, αλλά αντιθέτως να καλυφθούν όλα τα κενά, όλες οι ειδικότητες και η διδασκαλία να γίνεται σε τμήματα ολιγομελή για ποιοτική εκπαίδευση. Ηθικό είναι να πάψει αυτή η στρεβλή ιεράρχηση των αναγκών του κράτους και επιτέλους να παρέχονται υψηλής ποιότητας Δημόσια Υγεία και Παιδεία ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ. Ηθικό είναι να αποσυρθεί άμεσα αυτή η εγκύκλιος του Υπουργείου.

Καλούμε τα μέλη μας, τα μέλη όλων των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και συνολικά όλο τον κόσμο να αντισταθεί και να εμποδίσει μια τέτοια προοπτική. Η αδράνεια, ο φόβος και το μούδιασμα που νιώθουμε απέναντι σε όλη αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε τελευταία να σταματήσει τώρα. Τώρα που απειλείται ακόμα και το ελάχιστο που υποχρεούμαστε να παρέχουμε στα παιδιά μας ως κοινωνία , η Δημόσια δωρεάν παιδεία.