13 Οκτωβρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 15-10-20

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι ,

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μετά το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις, που για τις περισσότερες απ’ αυτές – δυστυχώς ή ευτυχώς – δεν ευθύνεται μόνο ο κορωνοϊός. 

Ενώ κάθε λογικός και συνειδητοποιημένος πολίτης θα περίμενε απ’ την κυβέρνηση αυτής της χώρας να αξιοποιήσει τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της για την ουσιαστική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, χρηματοδοτώντας με σημαντικά ποσά τους καίριους τομείς της υγείας και της παιδείας και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα τους, με θλίψη και οργή βλέπει όχι μόνο παλινωδίες, εγκληματικές καθυστερήσεις και ημίμετρα, αλλά κι αποφάσεις προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Όπως τη νομοθέτηση της αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 25 και την ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση της αναγκαιότητας τήρησης των αποστάσεων σε τάξεις κοτέτσια ή την αποφυγή του συγχρωτισμού σε πολυπληθή ολοήμερα τμήματα. 

Το ΥΠΑΙΘ όλους αυτούς τους μήνες απέναντι στις επίκαιρες, επείγουσες και ιδιαίτερες υγειονομικά συνθήκες αντιπαραθέτει ουσιαστικά μόνο μια μάσκα κι ένα παγουρίνο , επιδιδόμενο σε ένα επικοινωνιακό «μπαράζ», αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως μόνη έγνοια του δεν είναι οι πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες , αλλά η προβολή και εμπέδωση απ’ την κοινή γνώμη της δικής του ψεύτικης εικόνας. 

Η μοναδική και αναμφισβήτητη, όμως, αλήθεια είναι πως όλους αυτούς τους μήνες τα σχολεία στέκονται όρθια και στηρίζουν πολυποίκιλα τους μαθητές τους χάρη στην αυταπάρνηση και την ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών. 

Αυτών των εκπαιδευτικών που μαζί με τις δικές τους αγωνίες έχουν να διαχειριστούν τα άγχη και την ανασφάλεια των μαθητών, τις εύλογες ανησυχίες και τα ερωτήματα των γονιών, τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το μάθημα , αλλά πολύ περισσότερο έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη βασικών όρων και προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, τις ανεφάρμοστες εκ των πραγμάτων οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις ανερμάτιστες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. 

Αυτούς τους εκπαιδευτικούς «επιβραβεύει» το ΥΠΑΙΘ εξαναγκάζοντάς τους μέσω αναχρονιστικών νομοθετημάτων να παίξουν τον ρόλο του απεργοσπάστη και του σκληρού παιδονόμου, με την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» στα κατειλημμένα σχολεία, με τηλεαπουσίες για τους μαθητές τους, σε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επίδειξη ισχύος και εκδικητικότητας, ενάντια σε κάθε παιδαγωγική λογική. 

Αυτούς τους εκπαιδευτικούς, που διεκδικούν τα αυτονόητα στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών «στηρίζει» με τον δικό της παράδοξο, τουλάχιστον, τρόπο η κυβέρνηση, την Παρασκευή 09/10 στο προαύλιο του Mall και τον σταθμό του ηλεκτρικού , με την ωμή βία, τα δεκάδες χημικά και το ανελέητο κυνηγητό των ΜΑΤ, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια τόσο αυτών όσο και των ανήλικων μαθητών. 

Από αυτούς τους εκπαιδευτικούς σαν τηλεοπτικός παραγωγός, σήμερα απαιτεί τη «live streaming» μετάδοση του μαθήματος μέσα απ’ τις σχολικές αίθουσες, υποβιβάζοντας τη διδασκαλία σε εκπαιδευτικό «big brother» και ενσταλάζοντας στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές, στους αυριανούς πολίτες την εκ των πραγμάτων «νομιμοποίηση» της παρακολούθησης και του συνεχούς ελέγχου. 

Από αυτούς τους εκπαιδευτικούς σήμερα και αύριο ζητά να κλείσουν τα μάτια, να αγνοήσουν τις ιδιαιτερότητες των μαθητών τους, τα ελλιπή ή και ανύπαρκτα τεχνολογικά μέσα και υποδομές κάθε λαϊκής οικογένειας και εντέλει να καταστήσουν ανενεργή τη βασική επιταγή του Συντάγματος για δημόσια και καθολική εκπαίδευση.   

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι , μπροστά σε αυτόν τον αντιεκπαιδευτικό αντιπαιδαγωγικό κι αυταρχικό κατήφορο, μπροστά σε αυτήν τη διαρκή και εντεινόμενη επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες, αναδεικνύεται επιτακτική η ανάγκη του συλλογικού αγώνα και της υπεράσπισης των βασικών και αυτονόητων. 

Αναβοσβήνει ως φωτεινός πίνακας η συνείδηση των δασκάλων και το χρέος τους για τις επόμενες γενιές. Η ανυστερόβουλη αγάπη τους για τους μαθητές τους, για ένα ειρηνικό αύριο χωρίς τα σύνορα του ατομικισμού και της ιδιοτέλειας, των κοινωνικών αποκλεισμών και της μισαλλοδοξίας. Για μια κοινωνία που θα εμπνέεται και θα πορεύεται απ’ τις πανανθρώπινες αξίες και ανάγκες. 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι , γνωρίζετε πολύ καλά πως τίποτα δε μας χαρίζεται και πως τίποτα δεν κατακτιέται δίχως αδιάκοπο αγώνα, μικρές και μεγάλες θυσίες. 

Διεκδικούμε δυναμικά : 

• Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας! 

• Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Λέμε όχι στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία. Επιπλέον προσλήψεις για να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια τα ολοήμερα. 

• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

• Προσλήψεις καθαριστών/τριων. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμαστε όλες και όλοι να συμμετάσχουμε μαζικά στην απεργιακή πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση της προσεχούς Πέμπτης 15 Οκτώβρη 2020. 

Στη Σύρο η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 έξω απ’ το κτήριο της αποκεντρωμένης διοίκησης (λιμάνι).