20 Οκτωβρίου 2020

Καμιά συμμετοχή του Συλλόγου μας στις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία

 Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας με περισσή αδιαλλαξία την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική, θεσμοθέτησαν για το Σάββατο 7 Νοεμβρίου την ηλεκτρονική "ψηφοφορία" για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ – AΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. 

Η απόφαση αυτή δε συνδέεται αποκλειστικά , ούτε έστω στην πλειονότητά της , με την πανδημία , μιας και οι υπηρεσιακές εκλογές θα μπορούσαν να μετατεθούν χρονικά μέχρι να βελτιωθούν οι υγειονομικές συνθήκες, όπως γίνεται αυτήν την περίοδο με όλες τις συλλογικές διαδικασίες (αρχαιρεσίες και Γενικές Συνελεύσεις) σωματείων και συνδικάτων.

 
Η απόφαση αυτή εδράζεται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για χτύπημα της συλλογικής δράσης, της λειτουργίας και της οργάνωσης των σωματείων και των συνδικάτων, ώστε να εμποδιστεί κάθε δυνατότητα αντίστασης απέναντι στην πολιτική της. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις υπηρεσιακές εκλογές των εκπαιδευτικών αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επίθεση που ετοιμάζει στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των εκπαιδευτικών κι όλων των εργαζομένων. Δεν είναι παρά η πρόβα του αντισυνδικαλιστικού νόμου που υπάρχει στα σκαριά , κλιμακώνοντας την αντεργατική παρέμβαση στο εσωτερικό των συνδικάτων. 

Στοχεύει στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης , στις συλλογικές διαδικασίες της βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων , στην υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας των σωματείων , στερώντας τους το οξυγόνο της συμμετοχής και του διαλόγου, θέλοντας εντέλει τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους. 

Επιδιώκει την παρέμβαση στην εκλογή εκπροσώπων ώστε αυτοί να είναι "του χεριού της", ηλεκτρονικό προϊόν των διοικητικών μηχανισμών και των πελατειακών σχέσεων, χωρίς καμία συμμετοχή του κινήματος και των εργατικών διεκδικήσεων. 

Επιθυμεί την απομόνωση των εργαζομένων , τον καθένας μας μόνο του πίσω από έναν υπολογιστή, απομονωμένο στον ιδιωτικό χώρο του καναπέ και στην επικράτεια της ψευδεπίγραφης ηλεκτρονικής «συμμετοχής» , γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η εργατική συνείδηση διαμορφώνεται συλλογικά στον κοινωνικό χώρο της αυτοπρόσωπης παρουσίας , της δημοκρατικής ανταλλαγής απόψεων και της συνδιαμόρφωσης προτάσεων στη συνέλευση των εργαζομένων. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι , με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος, δε διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων. 

O Σύλλογος Σύρου - Τήνου - Μυκόνου χαιρετίζει τις αποφάσεις απόσυρσης των ψηφοδελτίων της μίας μετά της άλλης των παρατάξεων, των εκπαιδευτικών συλλόγων και των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενωτικού μετώπου απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ . 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

στις 7 Νοεμβρίου η κυβέρνηση διενεργεί εκλογές-παρωδία. 

Δεν τις νομιμοποιούμε! 

Καλούμε σε μαζική αποχή από τη διαδικασία. 

Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους υποψηφίους να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια και τις υποψηφιότητες από όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. 

Καλούμε όλες και όλους τις/τους συναδέλφους που υπηρετούν στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας και όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για το ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων, το ΑΠΥΣΠΕ Ν. Αιγαίου και το ΚΥΣΠΕ να υποβάλουν αίτηση απόσυρσης της υποψηφιότητάς τους στην υπηρεσία. 

Καλούμε τις/τους συναδέλφους ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΙΚΑ από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Δεν ορίζουμε ως Δ.Σ. του Συλλόγου κανένα μέλος του σωματείου μας ως μέλος της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, όπως προβλέπεται από την υπ’ αρίθμ. Φ.350 /51 /139940 /E3 /14-10-2020 Υπουργική Απόφαση , εφαρμόζοντας την πρόσφατη απόφαση της Δ.Ο.Ε. (αρ.πρωτ. 1066 , της 16/10/2010). 

Καλούμε τους συναδέλφους, μέλη του συλλόγου μας, να μη δεχτούν να γίνουν μέλη εφορευτικών επιτροπών , έχοντας την συνδικαλιστική κάλυψη από το σωματείο μας και την Ομοσπονδία. 

Απαιτούμε: 

Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο άρθρο 13 για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία». 

Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κλπ) ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.