21 Σεπτεμβρίου 2014

Για το ωράριο των εκπαιδευτικών




Με βάση σχετικά ερωτήματα συναδέλφων σε σχέση με το ωράριο και την αποχώρηση από τη σχολική μονάδα επισημαίνουμε, για ακόμη μια φορά, τα εξής :

Α: Το εβδομαδιαίο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες ή έξι ώρες την ημέρα. Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου άλλο έργο ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων.

Β: Το εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Δημοτικά σχολεία είναι :

Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ολιγοθέσια (1/θέσια, 2/θέσια, 3/θέσια) δημοτικά σχολεία, ανεξάρτητα από το βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας τους, ώρες είκοσι πέντε (25). Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε 4/θέσια και πάνω δημοτικά σχολεία μέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας (24) ώρες, 10-15 έτη (23)ώρες, 15-20 έτη (22)ώρες και πάνω από 20 έτη υπηρεσίας, ώρες είκοσι μία (21). Οι διευθυντές έχουν υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο ως εξής: Δ/ντες 4/θέσιων και 5/θέσιων ΔΣ, 20 ώρες, δ/ντες 6/θέσιων μέχρι και 9/θέσιων Δημ.σχολείων 12 ώρες δ/ντες 10/θέσιων και 11/θέσιων ΔΣ, 10 ώρες δ/ντες 12/θέσιων και πάνω ΔΣ, 8 ώρες.

Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο έργο, ή υπάρχει συνεδρίασή του συλλόγου διδασκόντων. Επίσης, όλες οι ώρες που οι μαθητές παραβρίσκονται στο σχολείο είναι διδακτικές ώρες και άρα όταν ένας εκπαιδευτικός έχει την ευθύνη μαθητών για τον οποιοδήποτε λόγο, αυτό ανάγεται στο διδακτικό του ωράριο. Δεν υπάρχει πουθενά στη νομοθεσία η έννοια της «απασχόλησης» των μαθητών ή της ενισχυτικής διδασκαλίας ολόκληρου τμήματος (η νομοθεσία αναφέρεται σε ενισχυτική διδασκαλία ως 5 μαθητών). Προτροπές ή προφορικές εντολές που καλούν το εκπαιδευτικό προσωπικό να καλύψει εκπαιδευτικά κενά κάνοντας απασχόληση των μαθητών χωρίς να υπολογίζονται οι ώρες αυτές στο διδακτικό του ωράριο, είναι απολύτως ανυπόστατες και παράνομες. Κάθε απασχόληση σε τμήμα θεωρείται διδακτικό ωράριο.

Με βάση και το σχετικό πόρισμα της νομικού συμβούλου της ΔΟΕ Μ. Τσίπρα :

“… Είναι συνεπώς, προφανές, ότι σε περίπτωση, που στον εκπαιδευτικό δεν έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο από τον Διευθυντή του σχολείου, αυτός δικαιούται να αποχωρήσει από το σχολείο μετά την λήξη του διδακτικού του ωραρίου ή να προσέλθει πριν την έναρξη του εάν η έναρξη του διδακτικού ωραρίου δεν συμπίπτει με την έναρξη του ημερησίου σχολικού προγράμματος.. Είναι προφανές, ότι η υποχρέωση παραμονής στον χώρο του σχολείου υπάρχει μόνο στην περίπτωση, που η παρουσία του εκπαιδευτικού συνδέεται με την παροχή διδακτικού έργου, έτσι για παράδειγμα επιτρέπεται η αποχώρηση εκπαιδευτικού από τον χώρο του σχολείου κατά την διάρκεια κενών στην διδακτική τους απασχόληση… Αντιστοίχως, η αντικατάσταση εκπαιδευτικού, που λείπει ή η κάλυψη κενού ή η απασχόληση των μαθητών με οποιονδήποτε τρόπο, σαφώς συνιστά παροχή διδακτικού έργου, όπως εξάλλου έχει κριθεί και από την νομολογία των Δικαστηρίων. Υπό την έννοια αυτή, η ανάθεση απασχόλησης των μαθητών ή η αντικατάσταση εκπαιδευτικού ή η κάλυψη κενού θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, η υπέρβαση του οποίου σε κάθε περίπτωση προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με συγκεκριμένες διατυπώσεις, όπως και προηγούμενα αναφέρθηκε (υπερωρίες).”