05 Δεκεμβρίου 2010

Να ακυρώσουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο-συγχώνευση σχολικών μονάδων



ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ



Να ακυρώσουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας

για το κλείσιμο-συγχώνευση σχολικών μονάδων



Ένα μήνα μετά τις εκλογές και τις ποικίλες υποσχέσεις για «ανάπτυξη μέσω του Καλλικράτη» και τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, το Υπουργείο Παιδείας αποκαλύπτει στην κοινωνία τα αντιεκπαιδευτικά, αντιλαϊκά του μέτρα.

Το κείμενο διαβούλευσης του Υπουργείου για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος προδιαγράφει το «νέο φτηνό σχολείο της αγοράς». Μια αναδιοργάνωση που στοχεύει στη δημιουργία ανταγωνιστικών σχολικών δομών, με αποκέντρωση των προϋπολογισμών σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με διευθυντές μάνατζερ που θα αναζητούν χορηγούς, σχολεία που θα χρηματοδοτούνται με βάση την αποτελεσματικότητά τους στις διάφορες αξιολογικές διαδικασίες, εκπαιδευτικούς που θα πρέπει υποτάσσονται στις κεντρικές αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις του Υπουργείου και γονείς που θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, χρηματοδοτώντας την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τα σχέδια αυτά για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικούς συστήματος ανταποκρίνονται άμεσα με τα εφιαλτικά νούμερα του φετινού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ( μείον 20% σε σχέση με τον περυσινό ή αλλιώς μείον κατά 1,25 δις ευρώ ! ) και τη συνολική μείωση των δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω Καλλικράτη. Διαμορφώνεται, κατά συνέπεια, το τοπίο για τη συνολική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και τη δραματική συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Πολύ γρήγορα, όλοι συνειδητοποιούν ότι πίσω από το «πρώτα ο μαθητής» κρύβεται το «πρώτα το Μνημόνιο».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προωθείται η συρρίκνωση του σχολικού δικτύου με εκτεταμένες συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις σχολικών μονάδων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της εκπαίδευσης. Στο στόχαστρο βρίσκονται, σε πρώτη φάση, οι σχολικές μονάδες στις νησιωτικές και επαρχιακές περιοχές. Μέτρο που αποκαλύπτει το ανάλγητο πρόσωπο της εξουσίας και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακόμη μεγαλύτερη εγκατάλειψη της επαρχίας και στην όξυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Περιοχές, με ήδη αυξημένα ποσοστά σχολικής διαρροής, καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα της πολιτικής των περικοπών .

Οι δηλώσεις του Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου σε τοπική εφημερίδα, την εβδομάδα που πέρασε, αντανακλούν αυτόν ακριβώς το σχεδιασμό. Με προκλητικό τρόπο, χωρίς καμιά επαφή με την κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα της νησιωτικής Ελλάδας και παρουσιάζοντας ακόμη και ψευδή στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των τοπικών σχολικών μονάδων, ανακοινώνεται η προοπτική του κλεισίματος ή της συγχώνευσης σχολικών μονάδων, με βάση παιδαγωγικά κριτήρια (sic) και με επίκεντρο το «συμφέρον» του μαθητή.

Δυστυχώς για τον Περιφερειακό Διευθυντή , η σαφής πρόθεση για συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την ξύλινη γλώσσα της κυβερνητικής συνθηματολογίας. Η απάντηση της κοινωνίας, μέσα από τη μαζική και συγκινητική κινητοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ήταν ένα ηχηρό χαστούκι που αποδεικνύει πως το Υπουργείο είναι μόνο του στην προσπάθεια του να υπονομεύσει το δημόσιο σχολείο. Οι, μετά εορτής, υπαναχωρήσεις και ελιγμοί του Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης δεν πείθουν κανέναν . Είναι ξεκάθαρο πως μόνο ο συνεχής αγώνας των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και των γονιών μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο σχολείο. Ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο παιδείας – εργασίας είναι η μόνη εγγύηση για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Είναι αυτή ακριβώς η συνάντηση εκπαιδευτικών και γονιών, γύρω από την υπεράσπιση κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων, που προκαλεί δέος και φόβο στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στους κάθε λογής τοποτηρητές της.

Καλούμε, επίσης, τα δημοτικά συμβούλια του νέου ενιαίου Δήμου της Σύρου και των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων να υιοθετήσουν μια ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης, χωρίς ερωτηματικά και ασάφειες. Για μας συζήτηση και διάλογος μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο πάνω στο έδαφος της διεύρυνσης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η νέα αυτοδιοικητική δομή δεν μπορεί να αποτελεί το πρόσχημα για το ξεθεμελίωμα κάθε κοινωνικού δικαιώματος.

Η απαξίωση του δημόσιου σχολείου, σε καμιά περίπτωση, δεν είναι μονόδρομος ! Η κοινή πάλη εκπαιδευτικού κινήματος, εργαζομένων και γονιών μπορεί να ακυρώσει στην πράξη κάθε αντιλαϊκό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας. Παίρνοντας δύναμη από τα όνειρα των μαθητών μας, συνεχίζουμε για την ανατροπή της σημερινής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, για ένα ενιαίο δημόσιο δωδεκάχρονο σχολείο ανοικτό σε όλους/ες. Τα σχέδια για το κλείσιμο –συγχώνευση σχολικών μονάδων θα μείνουν στα χαρτιά.



Καλούμε την Τετάρτη, 8 Δεκέμβρη, στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου.



                                                                                                     Δεκέμβρης 2010

Τα Διοικητικά Συμβούλια

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ –ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ