Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής η οποία ακολουθείται τώρα στις ΔΕΚΟ θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι περικοπές στους υψηλόμισθους κατ΄ αντιστοιχία πιθανότατα με το «πλαφόν» των 4.000 ευρώ μικτά που τέθηκε στους δημόσιους οργανισμούς, η ενσωμάτωση ή και κατάργηση επιδομάτων και η συρρίκνωση των βασικών μισθών των πρωτοδιόριστων στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα (740 ευρώ).
Οι συστάσεις της τρόικας είναι σαφείς. Πρέπει να εκλείψουν τα λεγόμενα «ρετιρέ» και να συνδεθεί η αμοιβή με τις ικανότητες και την παραγωγικότητα του κάθε υπαλλήλου με απώτερο στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Έτσι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ζητείται από το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάσει μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου μία έκθεση για την διάρθρωση , το ύψος των αμοιβών και την δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο.
Στην ίδια έκθεση θα περιέχεται σχέδιο αναδιάταξης του εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να ενισχυθεί ο φορολογικός μηχανισμός , οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η επιθεώρηση εργασίας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ΑΔΕΔΥ.
Στη συνέχεια και εντός του Φεβρουαρίου βάσει Μνημονίου τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσουν «αναλυτικό σχέδιο δράσης για την υλοποίηση του απλοποιημένου συστήματος αμοιβών».
Το σχέδιο αυτό θα εξεταστεί και από τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι θα επισκεφθούν εκ νέου την Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση της τέταρτης δόσης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2011.
Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το νέο μισθολόγιο σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους οι οποίοι θα απολαμβάνουν μισθούς ανάλογους του ιδιωτικού τομέα και σε δεύτερη φάση θα περάσει και στους εν ενεργεία. Εκτός κι αν η τρόικα έχει διαφορετική άποψη και επιμείνει στην άμεση ταυτόχρονη εφαρμογή του αμέσως μετά την ψήφιση του.
Η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι η σύνδεση των αμοιβών με το παραγόμενο έργο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ψαλίδισμα ή και κατάργηση επιδομάτων. Επίσης στο στόχαστρο θα μπουν και ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές.
εφημ. Ημερησία