08 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση του Συλλόγου για την απεργία την Τετάρτη 11 Μάη




Η σκληρή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων που εξαπολύεται από κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο απολογισμός ενός χρόνου της οικειοθελούς «επιτήρησης» από την Τρόικα και εφαρμογής των διαδοχικών Μνημονίων είχαν τα εξής αποτελέσματα:

· Αναιρέθηκαν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων που είχαν κερδηθεί με αγώνες σε βάθος δεκαετιών, στην εργασία την ασφάλιση, την υγειονομική κάλυψη, ενώ η ανεργία καλπάζει, η ελαστική εργασία τείνει να γίνει ο κανόνας.

· Η άγρια λιτότητα έπληξε το σύνολο των εργαζομένων, τα δύο τρίτα των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν φορτώθηκαν στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων
· Διαλύεται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους με τις συγχωνεύσεις σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, την διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων και κάθε κοινωνικής πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή που:

· Οι Τράπεζες έχουν ήδη «πριμοδοτηθεί» με περισσότερα από 100 δις ευρώ (όσα δηλαδή μας «χάρισαν» το ΔΝΤ και η ΕΕ!). Μειώθηκε κι άλλο η φορολογία των επιχειρήσεων (20%) και η εργασιακή νομοθεσία αλλάζει σταδιακά προς το συμφέρον των εργοδοτών.

· Το χρέος και το έλλειμμα αυξάνονται με τέτοια ταχύτητα ώστε είναι σίγουρο ότι, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, η χώρα θα παραμείνει στον γύψο της «επιτήρησης» για δεκαετίες και ότι είναι παραμύθι ότι «τα μέτρα παίρνονται για τη σωτηρία της πατρίδας από το χρέος».

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα αλλεπάλληλα Μνημόνια έχουν ένα και μόνο στόχο: την ευημερία των πιστωτών και των διεθνών τοκογλύφων εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας. Η πολιτική αυτή ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ αλλά οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο και καταστροφή των συμφερόντων των εργαζομένων.

Στην εκπαίδευση εφαρμόζεται η ίδια πολιτική συρρίκνωσης κοινωνικών και μορφωτικών δικαιωμάτων. Το δημόσιο σχολείο βρίσκεται στη δίνη των αντιλαϊκών ανατροπών.

Η αλλαγή στη διοικητική δομή με τις υπερεξουσίες του δ/ντή μάνατζερ (αξιολόγηση και δυνατότητα περικοπής μισθού, επιβολή υπερωριών, πρόγραμμα κλπ), με κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης των αρμοδιοτήτων των συλλόγων διδασκόντων. Η υποχρεωτική αυτοαξιολόγηση για όλα τα σχολεία. Η συρρίκνωση της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Τα πρότυπα επιλεκτικά σχολεία των προνομιούχων. Η «οικονομική αυτονομία» της σχολικής μονάδας, που θα την οδηγήσει στην αναζήτηση χορηγών, οι αλλαγές στα ΑΕΙ και το «νέο Λύκειο» και η βίαιη προσπάθεια στροφής σε μια υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση είναι τα στοιχεία που ολοκληρώνουν το παζλ της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής αντι-μεταρρύθμισης – ακόμα και από αυτή του Αρσένη – και διαμορφώνουν την επιχειρηματική εκπαίδευση, απόλυτα προσαρμοσμένη στις επιταγές της αγοράς, προωθώντας την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συναδέλφισσα/ ε ,

Είναι πλέον φανερό πως δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε. Μήνα με το μήνα συσσωρεύονται τα αδιέξοδα του εργαζόμενου κόσμου και καλλιεργείται ο μαζικός τρόμος και η απόγνωση για να κάμψουν τις αντιστάσεις και να επιβάλλουν στη συνέχεια ακόμη ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων και ανατροπών. Για συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το εργατικό εισόδημα, για να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο, για να προστατέψουν τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών τοκογλύφων. Μόνο ο αγώνας μας μπορεί να δώσει ελπίδα και να αποτελέσει φραγμό σε αυτή την πρωτόγνωρη κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Συμμετέχουμε μαζικά στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 11 Μάη. Όλοι /ες στο συλλαλητήριο των σωματείων στις 11:30 στην Πλατεία Ηρώων