11 Μαρτίου 2021

Ενωμένοι ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την κρατική καταστολή


Πέρασε ένας χρόνος από το πρώτο κλείσιμο των σχολείων για τον κορονοϊό και συνεχίζεται η παντελής έλλειψη ακόμη και των παραμικρών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, μαίνεται η καταιγίδα των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και αντιδραστικών αλλαγών σε βάρος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης: προώθηση της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, ένταση των ταξικών φραγμών με την τράπεζα θεμάτων, τις υψηλές βάσεις εισαγωγής και τη μείωση των εισακτέων, την αποδόμηση της τεχνικής κι επαγγελματικής εκπαίδευσης, την αδιοριστία και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, πανεπιστημιακή αστυνομία, εξίσωση κολλεγίων με πανεπιστημιακά πτυχία κλπ.
   
Οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και η αξιοποίησή της για την καταιγιστική προώθηση αντιλαϊκών μέτρων και αντιδραστικών αλλαγών σε όλους τους τομείς συνοδεύεται από πρωτοφανή, άκρατο αυταρχισμό. Η κλιμάκωση της καταστολής των τελευταίων ημερών, από την εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το χτύπημα των φοιτητικών διαδηλώσεων, την διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας πριν ακόμη ξεκινήσουν όπως για παράδειγμα της συγκέντρωσης του Σαββάτου 6/3 με 29 προσαγωγές διαδηλωτών, ανάμεσα τους και της συναδέλφου δασκάλας Άντας Παραφόρου, μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, το ατελείωτο πογκρόμ διώξεων και προσαγωγών μέχρι τις επιθέσεις σε γειτονιές στο Χαλάνδρι, τα Πετράλωνα, την Πανόρμου και το όργιο καταστολής στη Νέα Σμύρνη (όπου, μεταξύ άλλων, συνελήφθη η αναπληρώτρια δασκάλα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, Νιόβη Καλοκύρη η οποία μαζί με φίλο της βρισκόταν στο Άλσος για άθληση, έχοντας στείλει το ανάλογο sms) επιχειρεί να τρομοκρατήσει την κοινωνία και να κάμψει τις συλλογικές αντιστάσεις ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της.
   
 Η συντριπτική ήττα της κυβέρνησης στην αξιολόγηση (πάνω από 90%) και προηγούμενα στις ψευτοεκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια (πάνω από 90%) έδειξε την πραγματική μας δύναμη. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό κίνημα, με τα μεγαλειώδη φοιτητικά και πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια βάζει φραγμό στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και με τη δράση του φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συνεχίζουμε μαζικά, ενωτικά, ανυποχώρητα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του κυβερνητικού αυταρχισμού.