01 Μαρτίου 2021

Ψήφισμα ενάντια στις διώξεις των Τηνιακών που αγωνίζονται για το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους

 Την 1η Μαρτίου 2021, 36 κάτοικοι της Τήνου, μέλη του κινήματος  Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, δικάζονται από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου ως υπαίτιοι “παράνομης βίας από κοινού” και “απείθειας από κοινού”, αδικήματα τα οποία υποτίθεται ότι διέπραξαν την 20η Μαΐου 2020, αγωνιζόμενοι ενάντια στο φαραωνικό έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί τους. 

 Θα είμαστε δίπλα τους, μοιραζόμενοι την αγωνία τους για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Τήνο.

            Εν όψει της δίκης υπογράψαμε το παρακάτω ψήφισμα ενάντια στις διώξεις:

Οι διώξεις του λαού της Τήνου για την προσπάθειά του να διαφυλάξει το νησί απέναντι στην επίθεση των “πράσινων επενδυτών” κλιμακώνονται.Μεταξύ άλλων έχουμε δει:

  • Απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού (εκτός περιόδων lockdown) για την διευκόλυνση της εταιρείας
  • Καταστολή και κράτηση εννέα πολιτών για αρκετές ώρες στις 20 Μαΐου 2020
  • Μηνύσεις, αλλά και αγωγή της εταιρείας σε εκατό κατοίκους, με την οποία ζητά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
  • Πρόστιμα για παράνομη μετακίνηση λόγω μιας νόμιμης διαμαρτυρίας μέσα στην Χώρα της Τήνου, χωρίς επιτόπιο έλεγχο, με επίδοση μετά από μέρες, στα σπίτια ή και στους χώρους εργασίας των ανθρώπων, ακόμη και σε κάποιους που δεν βρέθηκαν ποτέ στην διαμαρτυρία.

Οι τριάντα έξι, οι εβδομήντα ένας, οι εκατό, οι χιλιάδες Τηνιακοί που προστατεύουν τον τόπο τους, είναι αθώοι. Οι πραγματικοί ένοχοι βρίσκονται απέναντί τους.

 Ο λαός, οι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση της Τήνου εδώ και πάνω από δύο χρόνια δίνουν έναν αγώνα δίκαιο και συλλογικό απέναντι στην καταστροφή του νησιού τους. Απέναντί τους έχουν την νομοθεσία των κυβερνήσεων και τις δυνάμεις καταστολής που στρώνουν το χαλί για τους “επενδυτές”.

 Με αίσθημα αλληλεγγύης για όσους αγωνίζονται να διασώσουν την φυσιογνωμία και το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους:

 - Στηρίζουμε όλους όσους διώκονται αναίτια για την συμμετοχή τους σε αυτόν τον αγώνα.

 - Ζητάμε την άμεση απαλλαγή τους και την άμεση παύση όλων των διώξεων.

 - Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη αγνόηση της βούλησης της Τηνιακής κοινωνίας από την Κυβέρνηση και τις “πράσινες” εταιρείες

 - Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπ’ αρ. 154/219 από 26/11/2019 περί αναστολής αδειοδοτήσεων και εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ μέχρι να υπάρξει ειδικό χωροταξικό σχέδιο με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

 Όσοι αγωνίζονται για να παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν τόπο που θα θυμίζει αυτόν που παρέλαβαν από τις προηγούμενες και όχι μια στοίβα μπάζα, δεν μπορεί να είναι ένοχοι. Είναι αθώοι και δικαιούνται συγχαρητήρια και τιμή. Η ισοπέδωση των μοναδικών τοπίων των νησιών μας που μεγαλώσαμε και που τόσους ποιητές έχουν εμπνεύσει, μόνο και μόνο για να γεμίσουν κάποιες τσέπες, δεν είναι αποδεκτή. Η Ελλάδα του σήμερα δεν πρέπει να γίνει η Άγρια Δύση του χθες και αυτό αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων μας.